Slovensko má prvého politického a odsúdeného prokurátora - vládna koalícia pretlačila na špeciál Lipšica
05 | 02 | 2021 I sefredaktor
Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili v piatok vo verejnej voľbe za špeciálneho prokurátora advokáta a exministra za KDH Daniela Lipšica. Zo 117 prítomných poslancov ho podporilo 79, proti bolo 12 a hlasovania sa zdržalo 26 poslancov, informovala TASR

Stať sa šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) umožnila Lipšicovi zmena zákona, vďaka ktorej mohol do tejto funkcie kandidovať aj neprokurátor. Okrem Lipšica sa o post uchádzali prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

Lipšicovo funkčné obdobie je sedem rokov a začína plynúť dňom zloženia sľubu, ktorý skladá do rúk predsedu NR SR. Tá istá osoba nemôže byť opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

Lipšic bol dlhoročným členom KDH a od roku 2000 bol jeho podpredsedom. Od 2002 do 2006 bol ministrom spravodlivosti SR a vicepremiérom v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. V rokoch  2010 až 2012 zastával post ministra vnútra vo vláde premiérky Radičovej.

V roku 2012 vystúpil z KDH  a spoluzakladal politickú stranu s názvom Nová väčšina (NOVA). Pred voľbami v roku 2016, sa NOVA a OĽANO Igora Matoviča dohodli na spolupráci a do volieb išli spoločne a Lipšic sa stal poslancom.

Lipšic zrazil 19. septembra 2016 na Vajnorskej ulici v Bratislave 72-ročného chodca, ktorý svojim zraneniam podľahol. V súvislosti s nehodou sa vzdal poslaneckého mandátu a vzhľadom na vyšetrovanie nehody odstúpil v januári 2017 aj z funkcie predsedu hnutia NOVA. Okresný súd Bratislava III odsúdil v polovici septembra 2017 Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky a zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. To znamená, že nový  špeciálny prokurátor bude ešte dva roky v skúšobnej lehote.