Školy sa neotvoria všade, mestá nevedia, ako o otváraní rozhodovať
04 | 02 | 2021 I tasr

Školy sa na budúci týždeň nebudú vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu otvárať vo všetkých mestách. Informovala o tom Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá upozorňuje, že mestá nevedia, ako majú o prípadnom otváraní škôl rozhodovať. Volá preto po zjednotení pokynov.


Mestá vyzývajú vládu aj hlavného hygienika SR, aby zjednotili pokyny pre regionálne úrady verejného zdravotníctva, postupovali a komunikovali jednotne. Rovnako, aby zabezpečili legislatívne prostredie tak, aby rodičia detí zo škôl, ktoré z rozhodnutia samospráv zostanú zatvorené, nestratili nárok na pandemickú OČR.

"Primátorky a primátori nemajú inú možnosť, len zobrať tento chaos do vlastných rúk, a tým na seba prevziať aj plnú zodpovednosť, a to nie je fér. Vláda nemôže nechať mestá tápať v takejto neistote," uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček.

Dodal, že mestá sú z aktuálneho diania a z prístupu vlády v tejto situácii zúfalé, keďže neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú postupovať. Situácia je podľa ÚMS nekoordinovaná, chaotická a frustrujúca.

"Odborníci upozorňujú, že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna, a preto rozhodovať sa zodpovedne pod takýmto tlakom a stresom, ktorý na mestá a samosprávy vyvíja štát, je neprijateľné," dodala ÚMS.

 

"Takto to už nejde. K otvoreniu škôl potrebujeme pokyny, nie štyri brífingy denne," hromží primátorka Zvolena
Primátorka Zvolena: Štát nám stále nepovedal, koho máme testovať ani ako otvárať školy. Takto to už ďalej nejde. „Bola by som vďačná, keby nebol štyrikrát do dňa brífing. Ale keby sa brífing urobil až vtedy, keď je jasné, čo všetko bude platiť,“... Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík