Juraja Kožucha, obvineného v akcii Dobytkár, prepustili za 50-tisíc eur z väzby na slobodu
04 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Po takmer desiatich mesiacoch vo väzbe sa Juraj Kožuch konečne nadýchne čerstvého vzduch na slobode. Pomohla mu finančná záruka a bude nosiť náramok.


Bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorý je obvinený v kauze Dobytkár, môže byť spokojný. Po takmer 10 mesiacoch strávených vo väzbe ho sudca pustil na slobodu, kde sa ale musí hlásiť probačnému úradníkovi, informuje portál tvnoviny.sk.
Na slobodu pomohla exriaditeľovi PPA Jurajovi Kožuchovi aj finančná záruka 50-tisíc eur

O prepustení Kožucha na slobodu rozhodol dnes na neverejnom zasadnutí senát Najvyššieho súdu. Pôvodne mal byť Kožuch väzobne stíhaný až do 1. apríla. N slobodu mu zrejme pomohla aj peňažná záruka vo výške 50-tisíc eur.  Namiesto väzby bude Kožuch pod dohľadom probačného a mediačného úradníka a bude nosiť aj náramok, aký mal napríklad Pavol Rusko. Sudca tak čiastočne vyhovel jeho sťažnosti a napadnuté uznesenie zrušil. „Popri už uloženom dohľade probačného a mediačného úradníka, primeraných povinnostiach a obmedzeniach, ako aj kontrole technickým prostriedkom, prijal ponuku peňažnej záruky obvineného vo výške 50-tisíc eur,“ skonštatovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Podľa názoru Najvyššieho súdu je trestné stíhanie naďalej dôvodné, avšak za súčasného stavu ho možno viesť aj na slobode. Ak Kožuch nebude dodržiavať povinnosti a obmedzenia, môžu opäť vziať do väzby a peňažná záruka pripadne štátu. Spolu s Kožuchom je stíhaný pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom aj finančník Martin Kvietik. NAKA ich obidvoch zadržala 22. apríla. Pri prehliadke našli policajti aj hotovosť vo výške 100-tisíc eur či obrazy v hodnote 800-tisíc eur. Počas akcie Dobytkár NAKA do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetci zadržaní čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí.

Kožuch chcel ísť z basy von. Sudca jeho verzii o primitívnom podvode neuveril
Niekdajší šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch je už niekoľko mesiacov vo väzbe. Zrejme mu tam je už dlho, a tak sa chcel dostať na slobodu, sudca však, podľa portálu aktuality.sk, jeho verzii o primitívnom podvode neuveril a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.