"Matovič a Krajčí, pre nezabezpečenie dostatku striekačiek odstúpte!" vyzýva Drucker
04 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko začína trápiť nielen nedostatok vakcín, ale aj injekčných striekačiek. Všimol si to aj exminister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý preto vyzýva Matoviča a Krajčího na odchod.


Po problémoch s dodávkami vakcínu proti koronavírusu trápi Slovensko ďalší, nemej podstatný – nedostatok vhodných injekčných striekačiek na vakcináciu. Exminister zdravotníctva Tomáš Drucker za to jednoznačne viní premiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. V statuse na sociálnej sieti ich dokonca vyzýva na odchod.
Slovenský výrobca na možný nedostatok striekačiek varoval vládu už v marci

Striekačky, ktoré by sa mali používať na očkovanie pacientov proti COVID-19 sú s ihlami s malým tzv. mŕtvym priestorom. Oproti tým klasickým sa v ich hrotoch zachytáva menšie množstvo vstrekovanej tekutiny, a dokážu tak z ampulky vytiahnuť aj šiestu dávku vakcíny Comirnaty od Pfizeru. Niektoré nemocnice však hlásia, že zásoby týchto striekačiek majú už len na pár týždňov. Ak by u nás prepukol problém s nedostatkom injekčných striekačiek mohlo by sa ešte viac skomplikovať očkovanie, ktoré už teraz spomaľuje pokles dodávok vakcín od Pfizeru alebo od AstraZenecy.



Táto skutočnosť neunikla ani exministrovi Tomášovi Druckerovi, ktorý v statuse na sociálnej sieti píše: „Príklad číslo milión, prečo musia Matovič s Krajčím skončiť. Slovenský výrobca od marca minulého roka varoval vládu, že nebude dosť injekčných striekačiek. Vykašľali sa na to, a tak striekačky kupujú Dáni. Minister Krajčí sa zobudil až tento týždeň,“ kritizuje postup kompetentných Drucker , ktorý na priloženej fotografii jedného zo zverejnených článkov podčiarkol statuse, kde postup slovenskej a dánskej vlády porovnáva generálny riaditeľ Chirany TInjecta Teodor Lysák.
Rokovanie s výrobcom injekčných striekačiek začala vláda až tento týždeň

Podľa Lysáka Slovenské ministerstvo zdravotníctva oslovovala Chirana od marca, vrátane apelov v médiách a vysvetľovala, že striekačiek nebude dosť, treba ich objednať, netreba sa spoliehať na to, že vakcíny už budú dodávané v striekačkách. „Slovenské ministerstvo zdravotníctva začalo s Chiranou rokovať až tento týždeň po tom, čo zistilo nedostatok striekačiek,“ píše riaditeľa Lysák. Slovensko teraz, podľa neho, žiada Chiranu, aby uprednostnila výrobu pre Slovensko pred inými krajinami.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA