Dánsko ako prvé zavádza Covid pasy
04 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Dánska vláda je presvedčená, že digitálne pasy o vakcinácii sa použijú „za tri, štyri mesiace“ na obnovenie života v krajine. A do konca februára môžu Dáni skontrolovať svoj stav online a vytlačiť si svoje očkovacie certifikáty, informuje portál RT.




Minister financií Morten Bodskov v stredu vo svojom prejave v Kodani uviedol, že dánska spoločnosť sa musí vrátiť do starých koľají, aby naštartovala národnú ekonomiku - a digitálny pas o vakcinácii je toho kľúčovou súčasťou.

"Bude to ďalší cestovný pas, ktorý budete môcť mať na svojom mobilnom telefóne a ktorý dokladuje, že ste očkovaní," uviedol Bodskov. "Môžeme byť medzi prvými na svete, ktorí to majú, a môžeme to ukázať zvyšku sveta."

Vláda plánuje pri zavedení nového systému spolupracovať s obchodnými orgánmi, ako je Konfederácia dánskeho priemyslu, ktorá zastupuje významné spoločnosti v Dánsku, a Dánska obchodná komora.

Mníšky prenajímali siroty na orgie podnikateľov a duchovných
03 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Bodskov uviedol, že spoločnosť musí „ísť ďalej“, akonáhle budú ľudia očkovaní.

„Ide o hľadanie správneho technologického riešenia, aby sme mohli dostať príležitosti v kultúrnom živote a dánskej spoločnosti a aby tak mali šancu aj tí, ktorí musia cestovať, napríklad za obchodom,“ uviedol.

Minister financií však zdôraznil, že digitálne pasy nenahradia ďalšie požiadavky, ako napríklad sociálny dištanc a nosenie masky.

Šéf Amazonu Jeff Bezos končí na čele online gigantu
Šéf Amazonu Jeff Bezos v lete končí ako šéf online gigantu. Jeho nástupcom bude Andy Jassy, ​​vedúci rozvíjajúceho sa cloudového biznisu. Multimiliardár sa údajne stiahne na post predsedu Správnej rady, informujú rakúske noviny Kronen... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Podobné systémy digitálnych pasov sa plánujú pomôcť cestujúcim vyhnúť sa uvaleniu karantény, aby sa zabránilo šíreniu Covid-19. Európska komisia sa zaoberá vydaním očkovacích osvedčení, zatiaľ čo o podobné pasové plány prejavili záujem Belgicko, Cyprus, Grécko a Španielsko. V utorok Estónsko oznámilo, že umožní cestujúcim prichádzajúcim do krajiny, ktorí preukázali dôkaz očkovania, vyhnúť sa karanténnym požiadavkám.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v januári uviedla, že je „zatiaľ“ proti zavedeniu osvedčení  o  vakcinácii, pretože o účinnosti vakcín je „príliš veľa základných neznámych informácií“ .

Odporcovia tvrdia, že očkovacie pasy ohrozujú práva Európanov rozdelením ľudí do kategórií na základe zdravotného stavu, odmietnutím prístupu k verejným službám neočkovaným a otváraním dverí pre sledovanie zdravia, ktoré porušuje práva jednotlivcov na súkromie.

Návrat k ZSSR? Rusi znova zvažujú známe päťročnice
04 | 02 | 2021 | Diana Zaťková