Šéf Amazonu Jeff Bezos končí na čele online gigantu
03 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Šéf Amazonu Jeff Bezos v lete končí ako šéf online gigantu. Jeho nástupcom bude Andy Jassy, ​​vedúci rozvíjajúceho sa cloudového biznisu. Multimiliardár sa údajne stiahne na post predsedu Správnej rady, informujú rakúske noviny Kronen Zeitung.


„V súčasnosti je spoločnosť Amazon najinovatívnejšia než kedykoľvek predtým, a preto je najlepší čas, aby som ju odovzdal niekomu inému,“ – zdôvodnil svoj krok Bezos. 57-ročný vrcholový manažér založil Amazon v roku 1994 a zo spoločnosti v online knižnom biznise vybudoval biliónový koncern. Ako predseda Správnej rady si ponechá veľký vplyv v spoločnosti.


V správe pre zamestnancov Amazonu Bezos uviedol, že jeho rozhodnutie vôbec neznamená odchod do dôchodku. „Nikdy som nemal viac energie,“ - zdôraznil šéf koncernu. Bezos chce vo svojej budúcej funkcii predsedu Správnej rady  zamerať svoju energiu a pozornosť na nové produkty a iniciatívy. Bude mať tiež viac času na ďalšie projekty, ako sú jeho nadácie, svoju vesmírna spoločnosť, konkurenta SpaceX Blue Origin, ale aj noviny „The Washington Post“, ktoré vlastní.


S odhadovaným majetkom 188 miliárd dolárov (okolo 155 miliárd eur) je Bezos v súčasnosti podľa „Bloomberg Billionaires Index“ druhým najbohatším človekom na svete - nedávno ho „predbehol“ zakladateľ Tesly Elon Musk.


Amazon profituje z boomu online objednávok v čase koronakrízy


Počas troch mesiacov do konca decembra minulého roka Amazon vďaka boomu online objednávok v období koronakrízy a silnému vianočnému predaju prvýkrát prekonal hranicu 100 miliárd dolárov. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka sa tržby navýšili až o 44 percent na 125,6 miliárd dolárov. Amazon dokázal viac ako zdvojnásobiť svoj čistý zisk, a to na 7,2 miliárd dolárov (zhruba šesť miliárd eur). V obchodnom roku 2020 koncern zarobil 21,3 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 84 percent a nový rekord.


Online gigant opäť výrazne ťažil zo svojho cloudového podnikania so službami IT a úložným priestorom na internete. AWS platforma, ktorú mal na starosti budú šéf Amazonu Jassy, a ktorú využíva veľa firiem a aplikácií, zvýšila štvrťročný obrat o 28 percent na 12,7 miliardy dolárov, ale zostala mierne za  očakávaniami. Prevádzkový zisk sa naproti tomu vyšplhal o 37 percent na 3,6 miliardy dolárov, čo svedčí o tom, že cloudová vlajková loď Amazonu je naďalej veľmi atraktívna, dodáva Kronen Zeitung.