Bratislava sa búri. Primátor a starostovia majú strach pred nákazou a školy otvoriť nechcú!
04 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Minister školstva Branislav Gröhling iba včera oznámi otváranie škôl a dnes sa už proti tomu vzbúrili v hlavnom meste. Pre obavy z nákazy Bratislava otvárať školy nechce.


Otváranie škôl je jedna z najkontroverznejších tém posledných týždňov. Kým niektorí by ich otvárali hneď na začiatku nového roka, iní by s tým ešte počkali. A to najmä teraz, keď už i na Slovensku šarapatí britská mutácia koronavírusu. S otváraním škôl nesúhlasí ani primátor Bratislavy a starostovia jednotlivých mestských častí, informuje portál topky.sk.
Viacerí rodičia sa boja a deti do školy pre epidemiologickú situáciu poslať nechcú

Bratislavčania sú proti otvoriť otváraniu škôl v hlavnom meste a chcú hlavnému hygienikovi predložiť návrh, aby sa školy neotvorili. Starostovia mestských častí spoločne s primátorom Matúšom Vallom by sa mali dohodnúť na spoločnom postupe a svoj návrh predložiť hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi. Ich cieľom nie je vyvolať chaos, ale predísť tomu, aby sa situácia ďalej ešte viac nezhoršovala. Starostovia z epidemiologického hľadiska nepovažujú otváranie škôl od pondelka za dobrý nápad. Niektoré mobilné odberové miesta stále evidujú vysokú pozitivitu. „Mesto a mestské časti sú v stálej komunikácii a hľadajú spolu najschodnejšie riešenia, ktoré zároveň nebudú zakladať podmienky pre šírenie ochorenia COVID v meste. Keďže školy sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mestských častí, je to otázka najmä na mestské časti,“ uviedla pre Topky hovorkyňa primátora Katarína Rajčanová.

Viacerí rodičia sa boja a deti do školy poslať nechcú, pretože epidemiologická situácia v Bratislave je zlá, navyše veľa učiteľov a učiteliek je pozitívnych a v prípade otvárania škôl by nestihli všetkých pretestovať. Starostovia mestských častí preto chcú požiadať Jána Mikasa o výnimku, aby školy otvoriť od pondelka nemuseli. Pred nástupom detí do škôl by sa mali otestovať aj rodičia. To by však spôsobilo obrovský nápor na mobilné odberové miesta. „Logisticky sa to nedá zvládnuť za tých pár dní, to je absolútna šialenosť,“ uviedol pre Topky jeden zo starostov. Rozhodnutím vlády sa od pondelka 8. februára otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť.

Podmanický o zatvorených školách: Toto je genocída celej generácie
02 | 02 | 2021 | Timotej Dudka