Analytik Kollár o boji s covidom: "Krajčí trepe hovadiny, ale konečne sa zmenilo nastavenie"
04 | 02 | 2021 I Michal Filek

Matematik Richard Kollár z Dáta bez pátosu včera napísal o prelomovom dni. Následne na sociálnej sieti tento kritik postupu vlády pri zvládaní pandémie vysvetlil, ako to v skutočnosti myslel. Ešte vraj zďaleka nemáme vyhrané. Podstatné však je, že máme konečne definovaný cieľ, regionálne opatrenia a zrozumiteľnú komunikáciu. 


"Po mojom statuse, ktorý reagoval na tlačovku členov vlády a zástupcov koaličných strán, sa spustil zaujímavá debata. Ľudia, ktorí ma dlhodobo obviňovali, že píšem somariny, ma zrazu začali povzbudzovať, že konečne, a tí, ktorí so mnou pred tým súhlasili, neveriacky krútili hlavami, tí skúsenejší písali o sarkazme (to by mi bolo vlastné, samozrejme)," začal v príspevku Kollár.






Nakoniec prišiel k záveru, že musí všetko vysvetliť a dať na pravú mieru.






Je dnes (streda 3. 2., pozn. red.)  naozaj zásadný deň v našom boji s pandémiu?




Áno. Konečne je splnených niekoľko nutných podmienok, bez ktorých je boj skôr mávaním pästičkami do vzduchu. Presne tak, ako konvergentný rad musí mať limitu svojich členov nula, tak aj tu existujú podmienky, ktoré sú nevyhnutné: (a) Máme konečne jasne formulovaný krátkodobý cieľ: otvorenie škôl a zachovanie prevádzky firiem. (b) Je jasne povedané, že sa budú príjmať opatrenia regionálne. (c) Komunikácia nie je konfrontačná, ale vysvetľujúca a dosť zrozumiteľná.










Konečne! To to trvalo. Toto tu dodnes nebolo. Áno, určite hrá rolu to, že je preč premiér, ktorý napätie na Slovensku na tlačovkách zatiaľ len eskaloval, až kým dôvera v neho nepadla na úroveň Mariána Kotlebu. Ale to, že sa na tlačovku skutočne postavili zástupcovia všetkých štyroch vládnych strán a komunikovali tú istú správu, to je dôležitá zmena. Ja som na to čakal dlho a veril som, že sa dočkám. Bez tohto základu sa nikam nepohneme a budeme sa len brodiť v močiari. Konečne vzniká šanca pohnúť sa ďalej.








Sú opatrenia platné od pondelku dobre nastavené?




To podľa mňa, samozrejme, nie je pravda. Ale už teraz vidíme, že nastáva posun v opatreniach. Regióny menia svoje farby a Veľký Krtíš vedie. Ale samozrejme, nemyslím si, že na výlet do prírody kdekoľvek je potrebný test. Taktiež si nemyslím, že platnosť testu 21 dní má akýkoľvek zmysel. Nemá. Množstvo opatrení je nastavených úplne inak, ako by som to navrhoval.






Avšak toto sú z môjho hľadiska detaily. Samozrejme dôležité, ale stále len detaily. Podstatný je ten framework, ktorý sa zmenil. Predpokladám, že COVID automat bude prechádzať postupne zásadnými zmenami, ktoré ho budú ďalej vylepšovať. Podstatné je pochopenie (a politici ho majú, aspoň neverejne), že automat nie je vytesaný do kameňa a bude ho potrebné vylepšovať takmer kontinuálne. Dnes začíname.






Čo plošné testovanie?




Pozrime sa na účasť ľudí na poslednom kole plošného testovania. Účasť zásadne klesá. A bude klesať ďalej viac a viac. Ľudia sa odmietajú ďalej testovať, keďže, samozrejme, často nevidia žiaden jeho efekt, prípadne už ho majú plné zuby. Vidia časté zlyhávanie testov, s ktorým majú sami, alebo ich známi skúsenosť.


Zároveň ministerstvo školstva má plán, ktorý by mal zabezpečiť testovanie školách, vrátane testovania rodičov. Ak sa toto podarí (a bez toho sa školy neotvoria), a použijú sa vhodné technológie a nastaví sa logistika, nápor na plošné testovanie klesne ešte viac. Už teraz do práce (mimo služieb) už vo Veľkom Krtíši nebude potrebný test.





Hnutie SME RODINA: Ľudia budú mať problém splácať úvery, musíme im znova pomôcť
Hnutie SME RODINA tvrdí, že tisíce ľudí budú mať problém začať splácať svoje úvery po deväťmesačnom odklade zavedenom na jar. Upozornil na to poslanec hnutia Martin Borguľa v parlamentnej rozprave a ministra financií vyzval, aby domácnostiam a... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová





Predpokladám preto výrazný pokles záujmu o testovanie vo všeobecnosti. A tí, čo nebudú potrebovať test budú nútení viac redukovať svoju mobilitu, čo je v skutočnosti na mnohých miestach asi teraz potrebné

Takže, nech sa pozerám, ako sa len chcem, vidím tam progres. Ak sa situácia zlepší, testovanie sa bude čoraz viac redukovať na tie miesta, kde to je potrebné. Myslím, že dnešok je koniec mokrého sna pretestovať každý víkend všetkých všade a za každú cenu, nech sme svetoví. Dúfam, že do podobného zajatia šialeným nápadom na hranici duševného zdravia sa už nedostaneme nikdy a budeme postupovať oveľa štandardnejším spôsobom.


Pre samosprávy je to ťažká úloha, predpokladám, že mnohé nebudú schopné zabezpečiť dostatočnú kapacitu testovania. Presne tento faktor vytvorí tlak na efektivizáciu testovania, ktorú potrebujeme. Bude to síce nepríjemné, ale povedie to k tomu, že do pár týždňov by sme mohli mať testovaciu kapacitu presne takú, ako ju potrebujeme.


Pre samosprávy to nie je jednoduchá úloha, ale práve oni budú najdôležitejším hráčom a aj keď to bude pre ne nepríjemné oni za celú spoločnosť zvedú v najbližších týždňoch boj o čo najefektívnejšie testovanie.


Primátorom a starostom nezávidím, a mrzí má, že sú takto zatiahnutí do tejto role. Som si však istý, že ju zvládnu lepšie ako ktokoľvek iný v tejto spoločnosti. Držím im palce.






Ako na tom teraz sme?




To by si vyžadovalo samostatný post. Stručne - situácia v regiónoch je rozdielna. Rozdiely sú teda už teraz, ale očakávam, že sa v najbližších týždňoch prehĺbia. Minimálne niektoré regióny na tom budú veľmi zle a stav v nemocniciach sa bude zhoršovať. Na mnohých miestach bude potrebné siahnuť na úplne dno ich kapacity.





Stále sme v princípe na doterajšom vrchole pandémie, ktorý môžeme ešte aj ľahko prekonať. Je jasné, že v tomto stave musia byť opatrenia pomerne prísne. Skupiny, ktoré majú vysokú mobilitu, či vysokú mieru kontaktov, sa potrebujú často testovať, tam by to malo byť aspoň každé tri-štyri dni.



Takže, pripravme sa na zlú situáciu. Nejaká nádej je, už tento týždeň budeme vedieť viac. Potrebujeme vedieť, ako sme na tom z UK variantom a aký má jeho prevalencia dynamiku. Zrejme uvidíme obrovské regionálne rozdiely. Ale dozvieme sa dôležité informácie a budeme lepšie vedieť, čo ďalej. Možno sa niečo dozvieme aj o tom, čo presne zachytávajú jednotlivé typy testov.




Skutočne môžeme otvoriť školy?




Školy otvoriť musíme aspoň v obmedzenej miere, tam kde je to možné. Je na to veľa dôvodov - od sociálnych, po ekonomické. Väčšina európskych krajín má školy otvorené, každý deň bez prezenčnej výuky strácajú naši žiaci a študenti ďalší kúsok za svojimi rovesníkmi v zahraničí. Zároveň tým stráca celá krajina. Odhadované straty v budúcnosti sú oveľa väčšie, ako straty, ktoré pozorujeme dnes.





Správna otázka je teda nie to, či školy otvárať, alebo nie, ale čo všetko preto musíme urobiť. A musíme urobiť veľmi veľa.


Bude k tomu potrebné frekventované testovanie a okamžitá prednostná vakcinácia starších učiteľov. Mnohé školy sa zrejme nepodarí otvoriť. Žiakov treba otestovať podľa možností dvakrát ešte pred ich nástupom do školy. Tam kde bude počet pozitívnych vysoký, treba otvorenie škôl odložiť.



Dáta bude potrebné vyhodnocovať čo najlepšie. Ministerstvo školstva sa na toto musí pripraviť, keďže zdravotníctvo ani ÚVZ na toto nemajú kapacity a ani schopnosti. Je to ťažký cieľ, ale tento stojí za to.






Čo ďalšie ešte potrebujeme robiť?




Malých zmien je niekoľko. Predovšetkým potrebujeme lepšie vyhodnocovať dáta, keďže teraz budú dobré dáta kľúčové pre nastavenie opatrení. Ministerstvo zdravotníctva by sa malo personálne posilniť, ich analytická kapacita je žalostne nízka a niektoré výstupy sú veľmi pochybné. Budú potrebovať aj lepšie dáta, snáď sa podarí zrealizovať niektorý z mojich návrhov včera na pandemickej komisii.





Žiaci sa od pondelka vrátia do škôl. O akých študentov ide a aké pravidlá to so sebou nesie?
03 | 02 | 2021 | Timotej Dudka





Nutne potrebujeme jednotnú metodiku hlásenia príjmov a prepustení z COVID oddelení nemocníc, potrebujeme poznať dynamiku prítomnosti nových variantov vírusu po regiónoch, vrátane diagnostiky pomocou sekvenovania, potrebujeme taktiež hodnoty virálnych náloži pozitívnych testov. A to je len začiatok. V tomto sme si mali urobiť poriadok pred 10 mesiacmi. Je čas to začať riešiť úplne seriózne.

Na pandemickej komisii zaznela aj požiadavka úplne dostať antigénové testy preč z nemocníc, pretože tam absolútne zlyhávajú a po zlej diagnostike pomocou nich sme sa stali nozokomiálnym kráľovstvom. PCR testy potrebujeme byť schopní robiť v každej nemocnici čo najrýchlejšie. Toto je veľmi dôležitá priorita a dúfam, že sa ju podarí čo najskôr zaviesť, skutočne môže zachrániť životy.



Zmeny budú musieť byť aj na hraniciach. Množstvo európskych krajín sprísňuje režim na hraniciach, nemáme na výber, musíme ich nasledovať. Je extrémne potrebné regulovať postup šírenia najnebezpečnejších variant vírusu pred tým, ako sa zaočkujú najohrozenejšie skupiny.






Trepe minister zdravotníctva hovadiny?




Najsmutnejšou časťou dnešných tlačoviek boli niektoré vyhlásenia ministra zdravotníctva. Odhadom, dnes bolo 80% toho, čo minister sám rozprával úplne mimo misu. Či to bolo o vplyve plošného testovania, ktoré podľa neho malo určite na rozdiel od lockdownu účinok (toto je fakt úplná sprostosť nehodná vysielania v televízii), alebo o význame redukcie pozitivity antigénovych testov, kde nerozumie úplne základným princípom, alebo blúznenie o presnosti výpočtu reprodukčného čísla z dát z opakovaného plošného testovania.





Minister by mal počúvať iných ľudí ako Martina Pavelku, ktorý už Slovensku spôsobil svojimi nezmyselnými výpočtami množstvo zbytočných problémov. Netuším, kde berie odvahu počítať dnes reprodukčné číslo, keď sa vzorka testovaná v PCR testoch principiálne mení, a viacero rôznych metodík dáva úplne iné výsledky.




Nie, reprodukčné číslo u nás nie je dnes niekde okolo 1 a mohol si to všimnúť aj minister na príjmoch v bratislavských nemocniciach dnes. Je to nezmysel, je čas tieto analýzy hodiť tam, kde patria - do koša a neukazovať ich v televízii.

Samozrejme to, že tento parameter vstupuje do COVID automatu je vážny omyl. Treba ho nahradiť ničím iným, napr. dynamikou pozitivity testov. Takisto treba začať zohľadňovať výsledky antigénových testov, ak ich už robíme milióny týždenne. Ich ignorácia je absolútne nepochopiteľná a svedčí o extrémnom amaterizme.




Takže ako to je?




Je prelomový deň, zmenilo sa základné nastavenie. To samozrejme neznamená, že všetko je v poriadku. Veľa vecí ešte treba doriešiť. Ale sme na správnej ceste. Nepozerajme späť, tam je len tornádo. Pozerajme vpred, snažme sa nastaviť veci čo najlepšie. Ochotu robiť veci lepšie vidíme, chopme sa jej a skúsme spolu presadiť to, aby sa opatrenia nastavili čo najlepšie a my sme sa čo najlepšie vysporiadali s pandémiou.





Kocúr je momentálne preč, dvere sú otvorené. Vidím prvé svetlo, okrem vakcinácie. Čakal som naň dlho. Doteraz bola tma.




Chmelár: Za nikoho som sa nehanbil tak, ako za toto čudo, ktoré sa nazýva premiérom
Za Matovičovo extempore v Elyzejskom paláci sa na premiéra zniesla spŕška kritiky. Nešetril ňou ani politický analytik Eduard Chmelár. Ten to dokonca na svojom facebooku nazval medzinárodnou blamážou. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Michal Filek