Po novom si môže 1,6 milióna Slovákov zlepšiť dôchodok o desiatky eur mesačne
03 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Novinka, ktorú zaviedlo ministerstvo práce sa týka viac ako 1,6 milióna Slovákov, ktorí prevádzkujú dôchodkové sporenie v druhom pilieri. Nové výpisy sú omnoho podrobnejšie a nenáchadza sa v nich len odhad nasporenej sumy, ale aj predpokladaný dôchodkový vek čí výšku dôchodku, informuje portál Pluska.


Nový typ výpisu z osobného dôchodkového účtu z druhého piliera dostávajú ľudia v týchto dňoch do e-mailových či poštových schránok. Tlačový odbor z rezortu práce informuje, že "výpis má prehľadnejšiu štruktúru, obsahuje viac informácií a jeho súčasťou je aj prognóza dôchodku z 2. piliera, ktorá sa vypočítava na základe aktuálnej investičnej stratégie sporiteľa. Vo výpise sporitelia nájdu aj informácie o vhodnosti zvolenej investičnej stratégie.”

„Tohtoročný výpis je úplne nový. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov obsahuje odhady nasporenej sumy a prognózu výšku doživotného dôchodku. Zároveň obsahuje detailný rozpis nákladov a poplatkov za predchádzajúci rok,” uviedol Ján Šebo z banskobystrickej Univerzity Mateja Bela.

Prvým údajom v novom výpise je aktuálna hodnota dôchodkového účtu, ktorý sa nachádzal aj v starom druhu výpisu. „Je to vlastne hodnota vašich úspor k dátumu vyhotovenia výpisu, t. j. 31. 12. 2020. Takúto sumu máte nasporenú v 2. pilieri,” ozrejmil Šebo.

Dôchodcovia pozor: Ak nepôjdete na testovanie, nemôžete si ísť na poštu pre dôchodok!
Dôchodcovia to veru počas pandémie koronavírusu nemajú ľahké. Nielenže patria medzi najohrozenejšiu skupinu, ale navyše majú problémy aj s vyplácaním dôchodkov. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Jednou z noviniek je spomínaný predpokladaný dôchodkový vek. „Tento odhad vychádza zo súčasne platných zákonných podmienok a neberie do úvahy počet vychovaných detí alebo iné faktory, ktoré môžu vplývať na stanovenie dôchodkového veku,” vysvetľuje Šebo.

Ďalšou novinkou je tzv. prognóza dôchodku. Jej využitie vysvetlil odborník nasledujúcimi slovami: „Suma je odhadnutá s využitím vzorcov finančnej a poistnej matematiky. A keďže budúcnosť je neistá, vo výpise sa tento neistý vývoj do budúcnosti znázorňuje vo forme troch scenárov: pesimistický, základný a optimistický.“

Po novom vo výpise nájdete aj prehľad poplatkov, ktoré ročne splácate správcovi. „Čím viac vám správca zarobí, tým viac zaplatíte na odplate za zhodnotenie. Toto číslo môže byť niekde medzi -0,3 % až -1,5 % v prípade, ak správca dosiahol v danom fonde výnos aspoň 12 %,” dodáva Ján Šebo.

V novom druhu výpisu z osobného dôchodkového účtu z druhého piliera sa nachádzajú aj informácie o vhodnosti zvolenej stratégie, k čomu sa vyjadril aj šéf Allianz - SDSS: „Stále platí, že ak má sporiteľ menej ako 40 rokov, časť úspor by mal mať uložených v akciových fondoch, ktoré majú v dlhšom časovom horizonte väčší potenciál zhodnotenia ako v garantovaných fondoch," uviedol Miroslav Kotov.

Kvôli nariadeniam si netestovaní dôchodcovia nemôžu vybrať ani dôchodok na pošte.  
Nariadenia, ktoré vláda presadila po celoplošnom testovaní, žiaľ ovplyvňujú bez ich zavinenia aj tie najzraniteľnejšie skupiny. Zdá sa, že s „hnusobou“ vylieva z vaničky Matovič nielen demokraciu, ale i zdravý rozum. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Petra Demková