Nazreli do výpisov a zostali v šoku - takéto dôchodky ich čakajú?
03 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

V tieto dni ľudia dostávajú výpisy, v ktorých sa im po zmene zákona prvýkrát píše aj výpočet výšky dôchodku z 2. piliera. Tie sú, odkedy sa začali vyplácať, nízke, ale teraz si to takto priamo uvedomuje oveľa viac ľudí, všetci budúci dôchodcovia, ktorí  "investujú" peniaze.


"Celý príbeh 2. piliera je typický pre ekonomické reformy tohto druhu: zoberie sa nejaký reálny parameter (v tomto prípade demografický vývoj), z neho sa odvodí zmes pravdivých aj nepravdivých premís a potom sa ponúkne údajne "logické" riešenie." Začína svoj príspevok na sociálnej sieti na tému dôchodky z 2. piliera politik Juraj Draxler.




Reprofoto (@Juraj Draxler)

"Je to posvätené dobre oblečenými, dobre sa vyjadrujúcimi ľuďmi, ktorých novinári úctivo oslovujú ako "ekonómov" (bez ohľadu na to, či za sebou vlastne majú nejakú významnejšiu intelektuálnu dráhu alebo nie). Navyše to propagujú známe medzinárodné inštitúcie. A po rokoch to vôbec nefunguje. Ale zvalí sa to zase len na ľudí, zle si vybrali investičné stratégie, alebo na politikov, ktorí vraj systém neskôr zle upravili (hoci hlavným argumentom na začiatku reformy bolo, že to bude tak dobre zarábať, že ľudia si na tento nový systém nebudú chcieť nechať siahnuť)." Píše Draxler.


Škandál na ministerstve školstva: Odišiel takmer celý Inštitút vzdelávacej politiky! vraví Draxler
01 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Pripomína tiež u nás, žiaľ, bežnú prax, že sa zrazu príde "s nejakými ďalšími zázračnými riešeniami, vraj už stačí len takáto zmena, a potom to začne dobre fungovať, už len takáto... donekonečna. Bohatí bohatnú, chodobní, ktorým sa sľuboval raj, pardon, švajčiarske dôchodky, majú figu."


Juraj draxler si spomína na jednu konferenciu, ktorej sa zúčastnil: "Pred rokom som tu mal v rámci konferencie o dôchodkoch okrem iného bývalého poľského ministra financií Rostowského. Ten spomínal, že keď sa stal v roku 1989 ekonomickým poradcom prvého post socialistického premiéra, už mu začali nútiť "dôchodkovú reformu", čo ho najprv šokovalo (krajina potreboval najprv vyriešiť mnoho iných vecí), potom si uvedomil, ako veľmi sa niektoré kruhy chcú dostať k týmto obrovským peniazom. Druhý pilier v roku 1999 vláda nakoniec zaviedla, ale Rostowski ho po mnohých rokoch, keď sa stal ministrom financií, jedným z najúspešnejsích v Európe, zrušil."


Aký bol z toho efekt? "Krajina sa (poľsko - pozn. red. HD) skončením rozdelenia na prvý a druhý pilier prestala zadlžovať a získaný priestor Poliaci využili na produktívne investície do infraštruktúry, ktoré im všetci v regióne závidíme. (A vďaka ktorým budú mať skutočne vyššie dôchodky, jednoducho preto, že im to zvýšilo výkonnosť hospodárstva.)"


V závere statusu je už len Draxlerovo smutné konštatovanie - "ľudia sa ľahko nechajú oklamať a volia de facto podvodníkov s pekným imidžom, ktorí využijú zložitosť témy a z vrecák ľudí vytiahnu obrovské peniaze.
Akurát ich nikdy nenaháňa NAKA, v tlači sú to "významní reformní politici" a "významní finanční investori".


Draxler: Úzka klika Daniela Lipšica sa snaží ovládnuť kľúčové pozície v štáte
01 | 02 | 2021 | sefredaktor