Sputnik V by mal chrániť zaočkovaného pred Covid-19 najmenej dva roky, tvrdí výrobca
02 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Očakáva sa, že ruská vakcína proti Covid-19 Sputnik V bude mať predĺžený imunizačný účinok a poskytne ochranu pred smrteľnou chorobou minimálne dva roky, uviedol šéf vývoja, informuje portál RT.


Odhadované trvanie účinku vakcíny prezradil Alexander Gintsburg, vedúci Výskumného ústavu pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleja, ktorý vyvinul priekopnícku ruskú vakcínu Sputnik V. "Vkladáme do vakcíny veľmi veľké nádeje, ktoré sú založené na experimentálne zhromaždených faktoch, že trvanie účinku vakcíny bude trvať minimálne dva roky alebo viac," uviedol Gintsburg.

Gintsburg usporiadal tlačový brífing spolu s ďalšími úradníkmi pri príležitosti zverejnenia predbežných výsledkov štúdie fázy III v prestížnom lekárskom časopise The Lancet.

Sedem dôchodcov v Španielsku zomrelo na Covid-19 aj napriek tomu, že dostali vakcínu od Pfizeru
Všetkých 78 obyvateľov domova dôchodcov v strednom Španielsku malo po podaní prvej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer-BioNTech pozitívny test na Covid-19 a najmenej sedem ľudí zomrelo, uviedli v pondelok zamestnanci domova, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Okrem odhadovanej dlhšej ochrany, ktorú poskytuje proti Covid-19, sa vakcína môže pochváliť aj nedostatkom akýchkoľvek závažných vedľajších účinkov. S výnimkou občasného zvýšenia telesnej teploty alebo menších bolestí v okolí miesta vpichu vakcína nespôsobila počas pokusov žiadne dlhodobé nepriaznivé účinky.

"Klinické testovania plne potvrdili výsledky, ktoré sa dosiahli už skôr, v prvej a druhej fáze," uviedol Gintsburg. "Tieto výsledky naznačujú úplnú bezpečnosť tejto vakcíny. U takmer 30 000 subjektov sa nezistili žiadne vážne komplikácie,“ dodal.

Rakúsko už minulo takmer 50 miliárd eur na zmiernenie koronakrízy
Bezpečnostné opatrenia na zmiernenie koronakrízy stáli Rakúsko už takmer 50 miliárd eur. Najväčšiu položku tvoril takzvaný kurzarbeit - príspevky k mzdám zamestnancov so skrátenými úväzkami v celkovej sume 13,5 miliardy eur, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár