Rakúsko už minulo takmer 50 miliárd eur na zmiernenie koronakrízy
02 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Bezpečnostné opatrenia na zmiernenie koronakrízy stáli Rakúsko už takmer 50 miliárd eur. Najväčšiu položku tvoril takzvaný kurzarbeit - príspevky k mzdám zamestnancov so skrátenými úväzkami v celkovej sume 13,5 miliardy eur, informuje portál Webnoviny.


Ďalších 11 miliárd bolo súčasťou dlhodobých ekonomických stimulov a 12 miliárd eur predstavovali dotácie fixných nákladov firiem. Rakúsko v otázke garancie úverov a záväzkov muselo zaplatiť 8 miliárd eur, samosprávy získali 3 miliardy a ďalšie 2 sa vyplatili fondu na pomoc v mimoriadnych situáciách. Tieto čísla vyplývajú z prepočtov, ktoré zverejnil v pondelok ekonomický inštitút WIFO.


Podpora z prvého balíka pomoci v hodnote 4 miliardy eur sa začala vyplácať 15. marca, keď v Rakúsku začal platiť prvý lockdown. Núdzové opatrenia a rámce pre ich uplatňovanie sa taktiež následne rozšírili.

V peňažnom vyčíslení ich hodnota vzrástla na 49,6 miliardy eur, čo predstavuje 12,5 percenta rakúskeho hrubého domáceho produktu za uplynulý rok.

Nedokončiteľný projekt? Francúzsko žiada Nemecko, aby zastavilo výstavbu Nord Stream 2
Vysoko postavený francúzsky politik nalieha na Berlín, aby kvôli zadržaniu opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného zrušil výstavbu takmer kompletného rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár