Keď vás manželovo správanie privádza k šialenstvu
02 | 02 | 2021 I Timotej Dudka
I keď niektoré vzťahy vyzerajú navonok v pohode, aj v nich často prebiehajú malé, takmer nikdy nekončiace boje. Iste to tiež poznáte - manžel nechal už po niekoľkýkrát otvorenú skrinku, zle vytlačenú tubu od pasty alebo rolku od toaletného papiera kdesi odloženú, namiesto toho, aby ju vyhodil, píše portál Novinky.cz.

Tiež vás podobné drobnosti privádzajú k šialenstvu?

Ak vám podobné správanie vášho manžela či partnera lezie na nervy a vyzerá to tak, že sa jeho mnohokrát nepatrné, ale dosť otravné zlozvyky nikdy nezmenia, nenechajte sa vytočiť do nepríčetnosti. Nehľadiac na to, ako veľmi frustrovaná a vyčerpaná z toho môžete byť, nič nie je stratené. Len ste sa zrejme "zasekli" v naštvanom režime.


Ak nechcete, aby vám zničil vzťah, dá sa s tým našťastie niečo robiť. Je však potrebné najprv pochopiť, že ho nezmeníte. Musíte preto zmeniť prístup. Ako to docieliť?


Jednoznačné signály, že ste v zlom vzťahu
Takmer každý vzťah sa začína chémiou, čo priťahuje dvoch ľudí k sebe. Ani najsilnejšie puto však nezabezpečí, že vzťah vydrží, píše portál Novinky.cz. Ako spoznať, že aktuálny vzťah pre vás nie je ten pravý? Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Na chvíľku sa zamyslite




Ak vás opäť prepadne zlosť z toho, čo partner urobil alebo neurobil, skúste sa na chvíľku zastaviť, zamyslieť a spýtať sa samej seba: Čo práve teraz chcem? Môžem to rovno urobiť? Môže to počkať? Som ochotná to riešiť v pokojnejšom stave?




Potom sa nadýchnite a znovu sa zamyslite. Naozaj to potrebujete?





"Skúste prestať riešiť drobnosti a doceňte to, čo v partnerovi skutočne máte. To môže celý pohľad na vec výrazne zmeniť," radí vzťahová odborníčka Margot Brownová.




Prehodnoťte situáciu




Ako tvrdí Diana Burneyová, autorka knihy Spiritual Clearings, "zmenou očakávaní môžete zmeniť vonkajšiu realitu". Skúste preto trochu zmeniť svoje zameranie a uvidíte novú perspektívu.





Predsa svet sa nekončí len kvôli tomu, že partner niekde niečo nezavrel alebo pohodil. A navyše, už sa to stalo, tak prečo kvôli tomu robiť humbug? Ak to zoberiete takto, vzíde z toho pozitívum v tom, že sa prestanete stále na niečo sťažovať a budete sa cítiť lepšie. Nie je to však o tom, ako v manželstve či partnerstve niečo v zdať, ale o tom, ako sa v ňom budete prejavovať vy sama.





Veci, ktoré môžu pomaly a nenápadne zničiť nový vzťah
Väčšina ľudí sa stará o nový vzťah v rukavičkách. Urobia, čo druhému na očiach vidia, snažia sa prejavovať náklonnosť a častokrát robia veci, aké by za normálnych okolností nerobili. Napriek tomu existuje časovaná bomba, ktorá môže nový vzťah... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



Nechajte to byť, nalaďte sa do pohody




Akonáhle raz prestanete hodnotiť očakávania, čo partner urobil alebo neurobil, posunie vás to. Budete sa viac sústrediť na to, čo ste spolu vybudovali. Navyše vás to oslobodí.





A rozhodne to nie je o slabosti alebo nechať vyhrať toho druhého. Ide o to vyhrať sama nad sebou a získať späť pohodu. Navyše, ak nebudete neustále niečo hodnotiť či kritizovať, zmení sa aj vaše rozpoloženie. Budete uvoľnenejšia, čo určite pocíti aj partner.


A možno sa stane zázrak a on začne robiť aj to, čo predtým nerobil a vám to prekážalo. A ak ponúkne pomoc, prijmite ju a nesúďte, aj keď to neurobí presne podľa vašich predstáv. Ak bude mať snahu niečo zlepšiť alebo pomôcť, to je to hlavné, čo sa počíta.

Čo robiť, ak sa vo vzťahu cítite osamelo
Ľudia sa môžu cítiť osamelo aj napriek tomu, že žijú vo vzťahu. Dôvodom môže byť stres, nedostatok kontaktu s kamarátmi, ale aj zlá komunikácia vo vzťahu, píše portál Novinky.cz. Ako tento stav zvrátiť a dosiahnuť pocit naplnenia? "Osamelosť je... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Timotej Dudka