Europol varuje, že kriminálne gangy predávajú na letiskách falošné negatívne testy na Covid-19
02 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Európsky policajný úrad varoval, že zločinecké gangy predávajú falošné negatívne výsledky testov na letiskách. Falzifikáty stoja až 300 eur, keďže certifikáty sú teraz veľmi potrebné na cestovanie, informuje portál RT.


Europol v pondelok uviedol, že nedávno bolo zatknutých niekoľko podozrivých osôb, ktoré predávali podvodné dokumenty na letiskách vo Francúzsku a Veľkej Británii. Gangy obchodovali s falošnými negatívnymi testami v Španielsku a Holandsku.

V rámci medzinárodne prebiehajúcich obmedzení súvisiacich s pandémiou rastúci počet krajín a leteckých spoločností vyžaduje, aby cestujúci preukázali negatívny Covid test skôr, ako im umožnia cestovať.

„Pokiaľ v dôsledku pandémie zostanú v platnosti cestovné obmedzenia, je veľmi pravdepodobné, že zločinci využijú príležitosť na výrobu a predaj falošných testovacích osvedčení Covid-19,“ varoval členské štáty EÚ Europol.

Rakúsko už minulo takmer 50 miliárd eur na zmiernenie koronakrízy
Bezpečnostné opatrenia na zmiernenie koronakrízy stáli Rakúsko už takmer 50 miliárd eur. Najväčšiu položku tvoril takzvaný kurzarbeit - príspevky k mzdám zamestnancov so skrátenými úväzkami v celkovej sume 13,5 miliardy eur, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár


V jednom prípade polícia zatkla podozrivého na parížskom letisku Charlesa de Gaulla za predaj falošných testov za 150 až 300 eur za kus. Ďalšia akcia bola urobená na letisku Luton neďaleko Londýna, zatiaľ čo úrady v Španielsku a Holandsku vykonali podobné zatknutia.

„Správa tiež naznačuje, že vo Veľkej Británii boli podvodníci chytení pri predaji falošných testovacích dokumentov Covid-19 za 100 libier, pričom na certifikátoch sa falšovalo aj meno skutočného laboratória,“ poznamenal Europol.

Nedokončiteľný projekt? Francúzsko žiada Nemecko, aby zastavilo výstavbu Nord Stream 2
Vysoko postavený francúzsky politik nalieha na Berlín, aby kvôli zadržaniu opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného zrušil výstavbu takmer kompletného rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár