Doktor Lipták: Krajčiho treba vymeniť - nevstúpil doň Duch Svätý, ale sám Satan
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Peter Lipták tvrdí, že minister zdravotníctva je dezorientovaný -  "nevstúpil do neho Duch Svätý, ale sám Satan. Nedal si ani tú námahu, aby si urobil analýzu dát, lebo by musel zistiť, že problémom Slovenska nie je zlá epidemiologická situácia," napísal všeobecný lekár v blogu na portáli pravda.sk.

Lipták tvrdí, že epidemiologická situácia sa, naopak, v priebehu januára 2021 podstatne zlepšila: počet pozitívne testovaných poklesol v januári o viac ako o jednu tretinu, máme menej ako polovicu nakazených, než ako majú dnes v Izraeli a je to asi iba 60% z počtu nakazených v ČR v prepočte na 1 milión obyvateľov.

V počte mŕtvych v nemocniciach je to podľa lekára naopak: v januári sme sa vyšvihli na čelo svetového rebríčka a toto miesto si stabilne udržujeme. Keď uvážime, píše Lipták, že v Izraeli je o 100 % viac infikovaných, ale naopak, u nás je o viac ako o 100% viac mŕtvych v nemocniciach než v Izraeli, tak vidíme, že náš hlavný problém je, že naši pacienti zomierajú na kovid v nemocniciach cca 4x viac ako v Izraeli a keď sa porovnáme s ČR tak aj cca 2x viac ako v ČR. 

Prvenstvo Slovenska, v počte obetí na COVID vo svete, nie je spôsobené podľa Liptáka zlou epidemiologickou situáciou, tá je predsa priaznivá, ale "zlou zdravotníckou starostlivosťou o chorých na kovid. Ambulancie sú celkom dezorganizované, nemáme v nich základné lieky ani definované liečebné postupy a v nemocniciach to samé, chýbajú lieky aj personál. Takéto zlyhávanie základných funkcií zdravotníctva si nikto z nás nepamätá," konštatuje.

Lipták ponúka jednoduché riešenie: nevymýšľať si bizarnosti, ktoré zakrývajú neschopnosť riešiť problém a prijať tri opatrenia:

A) Vymeniť Krajčiho a Matoviča, ktorí sú podľa neho hlavnou brzdou obstarania ivermektínu a hrozbou pre Slovensko.
B) Zabezpečiť balíčky s ivermektínom pre každého pozitívne testovaného a pre jeho kontakty. Brazília už včera začala distribuovať 25 miliónov takýchto balíčkov.
C) Zabezpečiť bezpečnosť zdravotníkov profylaktickým podávaním ivermektínu.