V Bratislave polícia rozháňala pokojný protest proti porušovaniu ľudských práv
01 | 02 | 2021 I Petra Demková

V nedeľu sa v Bratislave konal malý protest proti vláde Igora Matoviča, ktorý rozháňala polícia. Slovenská vláda aj iné štáty EÚ odsudzujú zásahy proti nepovoleným demonštráciám v Rusku a Bielorusku, no doma robia to isté.


Na sociálnych sieťach sa minulý týždeň šírila pozvánka na protesty proti vláde Igora Matoviča. Jeden bol avizovaný na nedeľu na Hodžovom námestí o 14:00 v Bratislave a druhý v Prahe. Protesty neboli pod zvyčajnou záštitou politických strán, išlo o iniciatívu skupiny občanov. Podľa informácii zo sociálnej siete si však aj tento malý, skromný protest vyslúžil pozornosť polície. Informácie priniesol aj MUDr. Peter Lipták.

Známy doktor zdieľal na sociálnej sieti príspevok istej panej, ktorá sa evidentne zúčastnila protestu. „Dnes protest v Bratislave. Ďakujeme, pán policajt Robert Tvarek. Tých pár ľudí (20 - 30), ktorí prišli dnes na protest do Bratislavy, aby sa postavili za ten zvyšok slobody, čo im ešte zostal, ste pod vašim velením naháňali po Hodžovom námestí, kontrolovali, vyhadzovali z námestia pod hrozbou, že ak neopustia námestie, naložíte ich do policajného auta a odveziete (čo sa aj pár ľuďom stalo) ich na výsluch," napísala.

Primátor Kežmarku a poslanec Ferenčák: Ľudia chcú referendum a parlamentné voľby
Poslanec Hlasu-SD a primátor podtatranského Kežmarku Ján Ferenčák hovorí, že prieskumy verejnej mienky dokazujú, že ľudia si prajú referendum o predčasných voľbách. Píše o tom v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


„Hanba vám. Toto je rétorika a činy len čisto z vášho presvedčenia a svedomia?“ pýta sa účastníčka. „Alebo je to len vymývanie vašich mozgov p. Matovičom, vládou a protiprávnymi vyhláškami? Vy už neviete, že ste prisahali aj s ostatnými: Pomáhať a chrániť!? Hanba vám. Darmo, aj vy sa raz za takúto šikanu budete zodpovedať. Ďakujem kamarátovi za foto a video, ako ho títo policajti naháňali, kontrolovali, vyhadzovali," napísala pani Daniela.

Minister Krajčí chce na ľudí uvaliť ešte prísnejší lockdown a ešte viac vládnej kontroly
01 | 02 | 2021 | editor01hd


Na profile pani Daniely svieti aj video z nedele, ktoré nakrútil aktivista Igor Jurečka. Na záberoch je vidieť, ako policajt pred prezidentským palácom prichádza k občanom a požaduje, aby opustili miesto. Následne sa vyhráža, že ak tak neurobia, použije donucovanie prostriedky.

Slovenská polícia postupuje presne v intenciách diania v celej Európe, kde sa občania búria voči obmedzujúcim nariadeniam. Celosvetovo majú občania pocit, že v prípade obmedzení nejde ani tak o zastavenie šírenia vírusu, ale o obmedzovanie ľudských práv.

Veľké protesty sa pravidelne konajú v Berlíne, Viedni, Paríži, Madride, ale aj v Prahe. Všade proti demonštrantom zasahuje tvrdo polícia a asi nie je prekvapením, že rovnako aj na Slovensku. Európske vlády pritom jednotne odsudzujú násilie na nepovolených demonštráciách voči občanom v Rusku či Bielorusku.

Matovičovi nedôveruje 69 percent ľudí, Pellegrini má dôveru 39 percent
01 | 02 | 2021 | editor01hd