Rakúsko uvoľní lockdown, o týždeň otvorí školy a obchody
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Rakúsko uvoľní celoštátny lockdown, ktorý zaviedlo koncom decembra minulého roka. Dohodla sa na tom v pondelok rakúska vláda s predstaviteľmi spolkových krajín, informuje TASR.

Školy prejdú na prezenčné vzdelávanie po tohtotýždňových polročných prázdninách a obchody znova otvoria 8. februára. Spojené je to s rôznymi ochrannými opatreniami. Na základných školách sa triedy deliť nebudú. Stredné školy budú žiaci navštevovať striedavo a dvakrát týždenne sa budú testovať.

Počet osôb v obchodoch bude obmedzený na jedného zákazníka na 20 štvorcových metrov. Povinné budú pri nakupovaní i respirátory typu FFP2. Rovnaké pravidlá budú platiť v galériách, múzeách a zoologických záhradách.

Otvoriť budú môcť tiež prevádzky služieb, pri ktorých dochádza k blízkemu fyzickému kontaktu, ako sú kaderníctva, ale len v prípade, ak sa návštevníci preukážu testom nie starším ako 48 hodín.

Rakúska vláda podľa kancelára Sebastiana Kurza o dva týždne prehodnotí situáciu a rozhodne o ďalšom uvoľňovaní alebo sprísňovaní opatrení. Ak by počty prípadov opäť exponenciálne narastali, je podľa Kurza možné opätovné sprísnenie opatrení.