Obvinený Jozef Brhel sa vracia na Slovensko
01 | 02 | 2021 I sefredaktor
Obvinený podnikateľ Jozef Brhel priletel zo zahraničia na letisko do Viedne. Brhel priletel na súkromnom lietadle, na letisku ho odfotili jeho fotografi. Zdržiavať sa mal na ostrove v Atlantickom oceáne, informoval portál plus7dni.pluska.sk.

Do Viedne priletel Jozef Brhel súkromným lietadlom s ďalšou osobou. Prestúpil do dodávky, ktorá ho odviezla k terminálu. Tam sa zdržal nečakane dlho. Medzičasom sa na letisku objavili dve rakúske policajné hliadky i slovenské auto s diplomatickou značkou. Vonku čakali dve škodovky, ktoré dostali povolenie vojsť do letiskových priestorov.  Brhel nasadol do jedného z nich  a smeroval na Slovensko.

Je otázne, či Brhela zadržia po príchode na Slovensko, alebo bude dohodnutý na výpovedi u vyšetrovateľa, uvádza portál. Brhelov hovorca Jozef Puchý ešte uplynulý týždeň vyhlásil, že hneď, ako bude Brhel vyzvaný, sa vráti na Slovensko. "Nemám žiadnu informáciu. On komunikuje s vyšetrovateľom. Ja sa vyjadrujem už len k skupine ZMJ SICAV," povedal v pondelok večer Puchý.  Brhel po obvinení odišiel z čela tejto investičnej skupiny.

Brhel je obvinený z toho, že vytvoril spolu s niekdajším šéfom finančnej správy Františkom Imreczem a podnikateľom Michalom Suchobom organizovanú skupinu, ktorej cieľom bolo profitovať z IT zákaziek na finančnej správe.

Podnikateľ bol obvinený v rámci policajnej akcie Mýtnik z machinácii pri verejnom obstarávaní spolu s bývalým šéfom Finančnej správy Františkom Imreczem.  Toho už súd vzal do väzby, rovnako ako Brhelovho brata Petra.

Šedú eminenciu IT priemyslu na Slovensku Jozefa Brhela policajti zadržať nemohli. V čase policajnej akcie sa zdržiaval v zahraničí, údajne na ostrove v Atlantickom oceáne. Mal tak jedinečnú možnosť skrývať sa pred spravodlivosťou. Rozhodol sa však pre návrat domov a dobrovoľné prihlásenie sa na polícii.