Pokúsila sa Jankovská o samovraždu alebo to bola iba „nešťastná náhoda“?
01 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Po generálovi Milanovi Lučanskom skončila v nemocnici aj ďalšie väzobne stíhaná osoba - bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Generál Lučanský už, žiaľ, nežije. Jankovská incident našťastie prežila.


Monika Jankovská mala, podľa oficiálnych informácií užiť väčšie množstvo predpísaných liekov, pravdepodobne antidepresív. Aj v tomto prípade teda zrejme išlo o pokus o samovraždu, a preto vyvstávajú otázky, aký na to mala dôvod a ako chráni náš štát takéto dôležité osoby pred pokusmi siahnuť si na život.
Ani po tomto zrejmom pokuse o samovraždu necíti ministerka zodpovednosť?

Vo väzbe je viacero vysokopostavených ľudí nielen z radov polície, ale aj justície, prokuratúry či podnikateľského prostredia, preto sa hneď na úvod natíska otázka, ako sú tieto osoby chránené a zabezpečené pred tým, aby sa nepokúsili o samovraždu. Oficiálna verzia hovorí, že sa o ňu mal pokúsiť generál Lučanský a vyzerá to tak, že teraz aj Jankovská, ktorá už vlani držala protestnú hladovku.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková po smrti generála Lučanského uviedla, že za jeho smrť necíti žiadnu zodpovednosť, ani len politickú. Je tu ďalší zjavný pokus o samovraždu a opäť veľmi dôležitej osoby, preto by mala ministerka prehodnotiť svoje slová, ba načase je zamyslieť sa aj nad zásadnejšími zmenami vo väzenstve ako takom. Teda nielen vo vnútri zariadení, ale aj v jeho riadení. Ako sa ukazuje, odchod a rezignácia generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže nepostačuje.

V prípade Jankovskej príslušníci z Ústavu na výkon väzby Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou v nedeľu popoludní spozorovali, že nereaguje obvyklým spôsobom. „Nesťažovala sa síce na žiadne zdravotné komplikácie, uviedla však, že požila väčšie množstvo predpísaných liekov,” spresnil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Požitie liekov bolo síce bez účinku, ktorý by ohrozoval jej život, ústavný lekár odporučil jej vyšetrenie vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, kam ju previezli okolo 17. hodine. Jankovská mala po celý čas komunikovať s personálom. Vzhľadom na charakter udalosti bude neskôr prevezená na ďalšie pozorovanie do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne.

Jankovskej hladovka: Vo väzbe pije už sedem dní iba vodu a čaj.
Chce to dohnať až do extrému? Monika Jankovská sa pred týždňom rozhodla držať protestnú hladovku. Ako informuje portál tvnoviny.sk, podľa jej právnika je odhodlaná vydržať až „do konca“. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Najskôr odmietanie spolupráce, potom hladovka, konečne spolupráca a teraz...

Monika Jankovská je vo väzbe od vlaňajšieho marca po akcii Národnej kriminálnej agentúry pod názvom Búrka. S vyšetrovateľmi spočiatku odmietala spolupracovať a svoju vinu popierala, ba v septembri niekoľko dní držala aj hladovku, pre ktorú ju museli previezť v pomerne zlom stave do nemocnice, napokon sa však rozhodla s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracovať a stala sa jedným z veľmi dôležitých svedkov aj pri rozpletaní korupčných afér na súdoch. Viackrát sa pokúšala dostať na slobodu, naposledy 22. januára, no zatiaľ vždy neúspešne.

Jankovská toho určite veľa vie, ale ak chce ísť na slobodu, musí toho povedať oveľa viac
Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa už po niekoľkýkrát usilovala o prepustenie z väzby, no opäť márne. Prokuratúra ani súd na to totiž zatiaľ nevidia žiadny dôvod. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.