Jankovskej hladovka: Vo väzbe pije už sedem dní iba vodu a čaj.
19 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Chce to dohnať až do extrému? Monika Jankovská sa pred týždňom rozhodla držať protestnú hladovku. Ako informuje portál tvnoviny.sk, podľa jej právnika je odhodlaná vydržať až „do konca“.


Advokát obvinenej bývalej štátnej tajomníčky Peter Erdős tvnoviny.sk informoval, že Jankovská prijíma iba tekutiny, teda vodu a čaj. Vyhlásila, že je ochotná vydržať až do konca, no neuviedla, za akých podmienok je hladovku ochotná ukončiť. „Keď je niekto schopný podstúpiť takúto tortúru, je si vedomý, že môže aj zomrieť,“ povedal Erdős.
Dôvody napísala v liste

Monika Jankovská sa pre hladovku rozhodla 12. septembra a svoj úmysel listom oznámila riaditeľovi banskobystrickej väznice, kde je vo väzbe. V ňom uviedla i dôvody, pre ktoré ju bude držať. Tie majú súvisieť s jej najnovším obvinením v kauze Fatima, a tiež so sprísnenou trestnou sadzbou v kauze Búrka.
Dôvody hladovky Jankovskej:


  1. nezákonný postup a rozhodnutie vyšetrovateľa policajného zboru Petra Juhása týkajúce sa môjho obvinenia v kauze Fatima

  2. neustále porušovanie viacerých mojich základných práv a slobôd najvyššími ústavnými činiteľmi v trestnom konaní vedenom proti mojej osobe

  3. šikanózne a nezákonné zasahovanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do jej práva na slobodnú voľbu obhajcu a spôsob, akým túto obhajobu mnou zvolená obhajkyňa vedie


Značne pochudla a nepracuje

Advokát bývalej štátnej tajomníčky priblížil, že jej hladovka je forma protestu proti nezákonnému postupu voči jej osobe. Hovorí dokonca, že je to jej prejav bezmocnosti a zúfalstva. V akom zdravotnom stave momentálne je, Peter Erdős portálu tvnoviny.sk povedať nevedel, je s ňou ale v každodennom telefonickom kontakte.

Prípad Jankovskej svata trenčianskému súdu odňali
V prípade zadržaného Petra Vaska, svata bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej nastal zásadný zvrat. Trenčianskemu súdu rozhodovanie o väzbe odňali a o väzbe v druhom kole rozhodnú iní, informuje o tom portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Na Jankovskej už minulý týždeň pri príchode na NAKA bolo vidieť, že vyzerala chudo. „Určite nevyzerá dobre. Je značne pochudnutá, čo sme videli už aj predtým, ako začala držať hladovku,“ uviedol Erdős. Obvinená Jankovská si podľa neho zatiaľ nevyžiadala ani psychológa, ani psychiatra. Kým prvé dni väzby podľa informácií Markízy pracovala, teraz už šetrí sily a je v pokojovom režime.
Čo jej hrozí pri hladovke?

Pokiaľ by sa stav Jankovskej dramaticky zhorší, musela by byť prevezená do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Odborník na vnútorné lekárstvo Marek Pytliak vysvetlil, že hladovka má viacero fáz. V prvej telo míňa zásoby glykogénu v svaloch a v pečeni, následne začne spotrebovávať tuky, bielkoviny a iné látky. Vtedy človek chudne a stráca svalstvo.

Ak človek drží hladovku, pri ktorej prijíma vitamíny a živiny vo forme štiav, vydrží niekoľko desiatok dní. Ak však pije iba čistú vodu a čaj, oslabí sa oveľa skôr. No ak bol v dobrom zdravotnom stave, takúto hladovku vydrží aj 40 dní.

Belousovová je presvedčená, že Matovičova manželka Pavlínka je premiérov biely kôň
Je Matovičova manželka Pavlínka jeho biely kôň na zakrývanie finančného pozadia premiéra?, pýta sa Belousovová na svojom Facebooku. Je totiž presvedčená, že Matovič použil svoju manželku ako bieleho koňa a že zrejme zopakoval podvod v štýl BMG... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Petra Demková


„Čím viac zásob človek má a je v dobrom zdravotnom stave, tým dlhšie vydrží hladovať. Chudý človek teda môže skolabovať skôr,“ skonštatoval Pytliak. Ak je už hladujúci napojený na umelú výživu, krvou mu do tela preniknú dôležité látky, najmä aminokyseliny, sacharidy, tuky, bielkoviny. Človek vtedy už nie je ohrozený na živote a môže tak fungovať aj dlhodobo.
Jankovská je vo väzbe od marca

V pondelok 21. 9. o pol desiatej bude sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodovať o predĺžení Jankovskej väzby, v ktorej je od 14. marca. NAKA v rámci akcie Búrka zadržala spolu trinástich sudcov, ktorí sú obvinení z korupcie.

Jankovská má však na krku aj ďalšiu kauzu, ktorý sa týka trenčianskeho baru Fatima. Jeho pôvodný majiteľ Ondrej Janíček už dlhé roky upozorňuje, že bývalá štátna tajomníčka mala mať prsty v tom, ako sa mafiáni okolo Petra Čongrádyho chceli zmocniť tohto jeho podniku. Za to má na krku množstvo trestných oznámení a čelí viacerým obžalobám. Jankovská ale všetky obvinenia odmieta a práve po vznesení tohto obvinenia z marenia vyšetrovania sa rozhodla k radikálnemu kroku - hladovke.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhoduje o väzbe Ľudovíta M.
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici rozhoduje o väzobnom stíhaní bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR