Nedokončiteľný projekt? Francúzsko žiada Nemecko, aby zastavilo výstavbu Nord Stream 2
01 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Vysoko postavený francúzsky politik nalieha na Berlín, aby kvôli zadržaniu opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného zrušil výstavbu takmer kompletného rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2, informuje portál RT.


Projekt, ktorý má za cieľ zlepšiť energetickú bezpečnosť Nemecka a znížiť závislosť Európy od tranzitu moskovského plynu cez Ukrajinu, sa mal začať minulý rok. Zbrzdili ho však sankcie uvalené USA, ktorých cieľom je blokovanie plynovodu, ktorý ponúka lacnejšiu alternatívu k americkému skvapalnenému zemnému plynu (LNG).

V posledných rokoch Washington tvrdil, že plynovod ohrozuje európsku energetickú bezpečnosť, a pokúsil sa ho zmariť ako spôsob potrestania Ruska. Teraz, po Navaľného zadržaní, zaujal Paríž rovnaký názor ako USA. "Vždy sme tvrdili, že máme z projektu obavy," uviedol v pondelok francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune pre rádio France Inter.

Francúzsko a Nemecko hrozia spoločnosti AstraZeneca súdnym sporom
Napätie medzi spoločnosťou AstraZenecou a EÚ v súvislosti s nedostatkom vakcín sa ešte zvýšilo, pretože Paríž a Berlín uviedli, že spoločnosti hrozia pokuty alebo dokonca právne kroky, ak sa ukáže, že uprednostňuje Britov pred Európanmi, informuje... Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Na otázku, či vláda podporuje zastavenie Nord Stream 2, Beaune odpovedal: „Áno, potvrdzujem to.“

Začiatkom toho dňa oznámil ruský energetický gigant Gazprom, že v januári 2021 došlo k zvýšeniu vývozu plynu na kontinent, pričom Francúzsko dostalo o 77,3 percenta viac ako v predchádzajúcom roku.

Beauneove komentáre sa pridávajú k ďalším medzinárodným tvrdeniam, ktoré požadujú, aby Berlín zastavil spoluprácu s Moskvou, pričom minulý mesiac prijal Európsky parlament rezolúciu požadujúcu ukončenie výstavby plynovodu.

Jedna z Muskových spoločností má opicu s čipom, ktorá dokáže hrať videohry
Elon Musk vyhlásil, že jedna z jeho startup spoločností má testovacie zariadenie, kde sa nachádza laboratórna opica s mozgovým implantátom v podobe čipu, ktorá dokáže hrať videohry, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2021 | Marek Molnár