Francúzsko a Nemecko hrozia spoločnosti AstraZeneca súdnym sporom
01 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Napätie medzi spoločnosťou AstraZenecou a EÚ v súvislosti s nedostatkom vakcín sa ešte zvýšilo, pretože Paríž a Berlín uviedli, že spoločnosti hrozia pokuty alebo dokonca právne kroky, ak sa ukáže, že uprednostňuje Britov pred Európanmi, informuje portál RT.


„Ak uprednostňujú iné destinácie, iné krajiny - napríklad Veľkú Britániu - pred nami, budeme brániť naše záujmy,“ uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Clement Beaune pre Rádio J a dodal, že spoločnosť teraz čelí „vážnym obvineniam“.

Úradník ďalej uviedol, že britsko-švédskemu výrobcovi vakcín môžu hroziť „pokuty alebo sankcie“, ak sa zistí, že uprednostňuje svojich britských klientov pred európskymi. Beaune dodal, že Brusel môže spoločnosť potrestať odmietnutím objednávky akýchkoľvek ďalších dávok alebo uložením pokút „stanovených v zmluve“.

Výrobcovia ruského Sputniku sú pripravení pomôcť EÚ
Medzi Bruselom a farmaceutickými spoločnosťami zúri divoký spor, pokiaľ ide o vakcíny proti Covid-19. Výrobcovia vakcíny Sputnik V tvrdia, že únii môžu poskytnúť dostatočné množstvá vakcíny, ak ju EÚ schváli, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár


EÚ uzavrela s AstraZeneca dohodu o predbežnom nákupe v hodnote 336 miliónov eur, avšak spoločnosti zatiaľ neboli vyplatené všetky peniaze. Beaune pripustil, že v súčasnosti prebieha vyšetrovanie spoločnosti AstraZeneca a že Európania potrebujú „jasnosť a transparentnosť“.

Napriek tomu povedal: „Ak sa uprednostnili Briti, potom je to problém.“ Podobné ostré pokarhanie prišlo z Nemecka, kde minister hospodárstva Peter Altmaier uviedol, že „ak sa preukáže, že jednotlivé spoločnosti si neplnia svoje povinnosti, je potrebné rozhodnúť o právnych dôsledkoch“.

Nezaobchádzajte s Pekingom ako s „imaginárnym nepriateľom“, tvrdí čínsky veľvyslanec v USA
Čínsky veľvyslanec v USA naliehal na Washington, aby s jeho krajinou nezaobchádzal ako s „imaginárnym nepriateľom“. Varoval, že ​​takýto prístup povedie k "závažným strategickým chybám“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár