Nemecko si už objednáva vakcíny na rok 2022
31 | 01 | 2021 I tasr

Nemecko si už objednáva vakcíny na rok 2022 pre prípad, že budú nutné pravidelne podávané alebo dodatočné dávky na zachovanie imunity obyvateľstva proti variantom koronavírusu. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Jens Spahn. V Európe pritom silnie frustrácia z pomalého tempa očkovania, uviedla tlačová agentúra Reuters.


Spahn na online stretnutí s pracovníkmi zdravotníctva bránil vládu a povedal, že urobila pokrok v zaobstarávaní a podávaní vakcín. Spresnil, že dávku očkovacej látky už dostalo 2,3 milióna z 83 miliónov obyvateľov Nemecka.

Európske vlády čelia kritike za to, že sa im nedarí získavať dostatočné množstvo vakcín pre svojich obyvateľov, pričom výrobcovia AstraZeneca, Pfizer a Moderna oznámili znižovanie sľúbených dodávok - práve v čase, keď sa od nich očakávala naopak zvýšená výroba.

Nemecko, najväčšiu ekonomiku Európy, ochromil druhý lockdown zavedený v novembri a mnohí ľudia v krajine závistlivo sledujú rýchlejšie tempo očkovania v Británii, Izraeli a USA.

 

V Česku sa napriek zákazom rozbehli vleky
V lyžiarskom areáli v českej obci Čenkovice bol v sobotu spustený vlek, a to napriek protikoronavírusovým opatreniam. Na čulý lyžiarsky ruch narazili policajti, ktorí vykonávali kontrolu lyžiarskych areálov v okrese mesta Ústí nad Orlicí.... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | tasr


"Už vlastne objednávame ďalšie vakcíny na rok 2022..., aby sme mali po ruke aspoň nejaké," povedal Spahn. "Nikto nevie, či nebudeme potrebovať dodatočné dávky... Výrobné kapacity sa teraz rozširujú, preto vakcíny už preventívne objednávame. Ak ich nebudeme potrebovať, dobre, ale ak ich budeme potrebovať, budú k dispozícii," dodal.

Niektorí vplyvní premiéri nemeckých spolkových krajín sa v sobotu pridali ku kritike spolkovej vlády v Berlíne - pred pondelkovým stretnutím novej vakcinačnej pracovnej skupiny, na ktorom sa za jedným stolom zídu predstavitelia štátu a predstavitelia spolkových krajín s farmaceutickými firmami a zástupcami Európskej únie.
Bavorský premiér Markus Söder napríklad žiada jasné stanovenie pravidiel pre zásobovanie vakcínami a vyzýva tiež úrady, aby zvážili povolenie čínskych a ruských vakcín v Európe.

Úrady v Nemecku hlásili v sobotu 13.321 nových prípadov nákazy koronavírusom a 794 úmrtí, hoci počet prípadov infekcie na 100.000 ľudí za sedem dní klesol o tri na 91. Vláda upozorňuje, že tento počet musí byť pod 50, aby sa zabránilo preťaženosti nemocníc.

 

Británia: Návrat k bežnému životu môže trvať 2-3 roky, v závislosti od vakcín
Život na svete sa do bežného stavu nevráti ešte dva alebo tri roky, v závislosti od distribúcie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pre stanicu Sky News to uviedla Clare Wenhamová z Londýnskej školy ekonómie a politických vied (LSE). Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | tasr