Kollár a Pellegrini súhlasia so spustením COVID-automatu
31 | 01 | 2021 I tasr

Koaličné hnutie Sme rodina je za to, aby bol od 8. februára spustený COVID-automat. „Nebudeme za ďalšie celoplošné testovanie, mal by byť tomu koniec,“ uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda NR SR Boris Kollár. Súhlasí s tým aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.


Kollár poznamenal, že COVID-automat vytvorili odborníci a jeho výhodou je predvídateľnosť otvárania a zatvárania krajiny i jednotlivých typov prevádzok. „Budem vplývať na kolegov vo vláde, aby celú energiu presmerovali z neustáleho testovania k očkovaniu,“ zdôraznil s tým, že je dôležité očkovať čo najrýchlejším tempom. Za veľkú chybu považuje, že sa nezačali očkovať najskôr najstarší a chronicky chorí pacienti. Obaja sa zhodli, že ak by Európska únia schválila vakcíny z Ruska alebo z Číny, SR by ich mala použiť.

Parametre COVID-automatu by mali podľa Kollára meniť len odborníci a nie politici. „Nedovolím, aby to bolo z večera do rána. Ľudia to musia vedieť v dostatočnom predstihu. Nie je mysliteľné, aby sa z večera do rána niečo zatvorilo alebo otvorilo,“ doplnil šéf slovenského parlamentu.

 

Hnev pod Zoborom: „Vláda vníma samosprávy akoby jej boli podriadené a dáva im rozkazy!“
Chaos v konečných a najmä správnych číslach po celoslovenskom skríningu stále rezonujú vo viacerých samospráva. Nespokojní s chaotickými krokmi vlády sú aj v Nitre. Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Pellegrini si myslí, že celoplošný skríning sprevádza viacero zlyhaní. „Je to veľmi nepríjemné, lebo sa to deje v období, keď denne podľahne COVID-u veľa ľudí a je veľké množstvo hospitalizovaných,“ spresnil s tým, že chaotické vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO) prispievajú k strate dôvery medzi verejnosťou, ale aj medzi samosprávami. Vyhlásil, že testovať sa má cielene a nie celoplošne.

Nepresné informovanie o výsledkoch prvého kola celoplošného skríningu by sa podľa Kollára už nemalo opakovať. Zo svojej pozície však nevie povedať, kde sa stala chyba. „Som rád, že sa to vysvetlilo a Bratislava nezažíva ďalšie kolo nácvikov,“ doplnil.

Predseda parlamentu uviedol, že predlžovaním núdzového stavu a sprísňovaním lockdownu robí Slovensko tie isté kroky ako celá západná Európa. V prípade potreby Sme rodina podporí predĺženie núdzového stavu a sprísnenie opatrení. „Keď povedia odborníci, že je to nutné, tak sa nebudem hádzať o zem,“ podotkol.

 

Šeliga hovorí o percentách a spojenectvách po voľbách - vzdal predstavu dokončiť mandát v riadnom termíne?
"O právnikoch sa zvykne žartovať, že keď sa stretnú dvaja právnici, majú tri rôzne právne názory... Našťastie to neplatí vždy." začína svoj obsahom jasný status podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). Nateraz ešte predstaviteľ koalície... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


„Nesúhlasili sme s predlžovaním núdzového stavu formou, že to najskôr vláda rozhodne a 20 dní má na to, aby sa spätne prišla spýtať parlamentu, či tak môže urobiť. Je to fraška,“ podotkol Pellegrini. Súhlasí, že lockdown je riešením v boji s pandémiou. „Mrzí ma, že SR spolu s Rumunskom poskytuje svojim podnikateľom, ekonomike a občanom jednu z najnižších pomocí v Európe,“ zdôraznil. Upozornil, že hovoriť preto o ďalšom lockdowne spôsobuje ľuďom strach, či si dokážu udržať pracovné miesta a životný štandard.

„Vláda môže rozdať len to, čo sa dá,“ reagoval Kollár s tým, že pandemická pomoc je v SR rýchla, čoho výsledkom má byť relatívne nízka miera nezamestnanosti.

 

Stali sa Slováci bez súhlasu pokusnými myšami pre Krajčího pochybnú "vedeckú" štúdiu?
Testovali sme sa. Dobrovoľne povinne. Prvý raz na jeseň. Ak ste sa z najrôznejších príčin neotestovali a boli vonku, hrozila vám pokuta 1600 eur. Ale aj napríklad strata zamestnania. V tom spočívala Matovičova "dobrovoľnosť". (Redakčný článok... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Ivan Brožík