Spor medzi EÚ a AstraZeneca sa vyostruje
29 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Budeme mať dosť vakcíny, aby sa pandémiu podarilo čo najskôr potlačiť? Spor medzi AstraZeneca a EÚ sa vyostruje a stále nie je vyriešený, píše nemecký portál t-online.de.


Európskej únii a farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca sa počas rozhovorov nepodarilo urovnať spor kvôli oneskoreným dodávkam vakcíny. Nedošlo k žiadnemu prelomu, skonštatovala v stredu eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová. „Je nám ľúto, že harmonogram dodávok stále nie je jasný,“ – napísala na Twitteri.


Kyriakidesová ešte v stredu apelovala na morálnu zodpovednosť spoločnosti. Tá ale obvinenia odmieta. Napriek ďalšiemu online rozhovoru vlastný problém zostal nevyriešený. Resumé: Veľké množstvo vakcíny určené pre Nemecko a ďalšie krajiny Európskej únie bude meškať pravdepodobne týždne až mesiace. Milióny ľudí tak zostanú bez vakcíny.


Spor sa začal v piatok oznámením britsko-švédskeho výrobcu, že po schválení vakcíny jej dodá do EÚ oveľa menej, ako pôvodne sľúbil.


Podľa údajov, ktoré uviedli politici EÚ, namiesto očakávaných 80 miliónov dávok vakcíny v prvom kvartáli príde len 31 miliónov. V stredu zástupkyňa únie naznačila, že rozdiel bude ešte väčší. Očakávalo sa trojmiestne číslo, no dodaná bude len štvrtina.


Kde je vakcína?


Európska komisia a 27 štátov EÚ vyvíjajú na spoločnosť už niekoľko dní  enormný tlak. Únia má rámcovú dohodu na celkovo 400 miliónov dávok vakcíny AstraZeneca. Kvôli tomu, aby sa vakcína mohla dodať už tesne po jej schválení, firme sa prisľúbilo 336 miliónov eur na navýšenie výroby. Podľa EÚ tak vakcína mala byť už vyrobená. Na mieste je preto otázka, kde vlastne je? „Spoločnosť by mala na to urýchlene odpovedať,“-  vyhlásila Kyriakidesová.


Šéf AstraZeneca Pascal Soriot v skutočnosti na túto otázku už odpovedal v rozhovore pre noviny Die Welt. Únia však s odpoveďou bude sotva spokojná. Soriot argumentoval tým, že EÚ zmluvu podpísala neskôr než Veľká Británia, kde sa vakcína AstraZeneca už používa. V Európskej únii sa vyrába v Belgicku a Holandsku, no výnos je tam veľmi nízky. „Nerobíme to úmyselne.“ Nepretržite sa pracuje na vyriešení problému.


Soriot navyše uviedol, že jeho spoločnosť nemá žiadnu zmluvu na dodanie určitého množstva. Prisľúbilo sa len, že „vyvinú veľké úsilie“. Podľa manažéra by sa mal problém vyriešiť do dvoch až troch mesiacov.


AstraZeneca: K EÚ sa pristupovalo férovo


A pokiaľ ide o konkrétne množstvá: „Akonáhle bude vakcína schválená, dodáme tri milióny dávok. Potom každý týždeň viac, až  kým dosiahneme 17 miliónov. Rozdeľovať sa bude podľa počtu obyvateľov. Nemecko by tak malo za mesiac dostať približne tri milióny dávok. „To nie je zlé.“ – vyhlásil Soriot a dodal, že k EÚ sa správajú férovo.


Európska únie je ale rozhorčená. Existuje zmluva s pevne stanoveným harmonogramom dodávok na kvartál. „Vyvinutie veľkého úsilia“ nemôže znamenať žiadne záväzky, trvá si na svojom eurokomisárka Kyriakidesová. V zmluve sú uvedené konkréte štyri továrne, dve z toho sú vo Veľkej Británii. Podľa zmluvy musí ísť odtiaľ vakcína na kontinent.


Johnson sa do sporu miešať nechce


To, že Európska únia uzavrela zmluvu neskôr, nehrá žiadnu úlohu, tvrdí Kyriakidesová. Britský premiér Boris Johnson sa nechce miešať do tohto sporu. Je to záležitosť medzi EÚ a AstraZeneca, povedal v stredu večer v Londýne.


SPD požaduje rýchlejšie očkovanie


Samotná Európska komisia sa však dostala pod ostrú paľbu kritiky. V  je totiž nedostatok vakcín a percentuálne je zaočkovaných  podstatne menej ľudí než vo Veľkej Británii či Izraeli. Dôvodom je aj to, že v EÚ sa čaká na povolenie uvedenia vakcíny na trh, čo trvá dlhšie, a neskôr začala aj očkovacia kampaň.


SPD požaduje rýchlejšie hromadné očkovanie a viac vakcín. V Bruseli ale chýba odpoveď na to, ako postupovať v prípade nízkej produkcie. 


V Európskej únii boli zatiaľ schválné vakcíny Biontech/Pfizer a Moderna. Problémy s výrobou má medzičasom aj Biontech/Pfizer, ale len krátkodobé. AstraZeneca tak bude tretím výrobcom, ktorý dostane povolenie. Väčšie množstvo vakcíny zrýchli aj tempo očkovania, uzatvára t-online.de.