Európa sa búri, protipandemických opatrení už majú ľudia plné zuby
29 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Nebezpečný koronavírus sa šíri svetom už viac ako rok a bojujú proti nemu všetky vlády. Ľudia však už majú rozličných opatrení a zákazov na jeho zastavenie dosť a začínajú sa búriť.


COVID-19 je jedna z najhorších pandémií aká ľudstvo v jeho histórii postihla. Vedci proti nej bojujú, vlády proti nej bojujú, ale zatiaľ bez výraznejších výsledkov. A ľudia už majú rozličných opatrení a zákazov pomaly plné zuby a začínajú sa búriť. S demonštrantami mali naposledy problémy v Holandsku, ale aj v Bulharsku či neďalekej Viedni. Práve ňou pochodovalo v sobotu asi 10-tisíc nespokojných Rakúšanov, píše portál rt.com/news.
Demonštranti demolovali holandské mestá, v Sofii „Pochod k slobode“

Polícia v Holandsku po trojdňových, najmä večerných demonštráciách zatkla stovky nespokojných demonštrantov, ktorí podpaľovali autá, rozbíjali výklady, rabovali v obchodoch a útočili na policajtov. To všetko pre nespokojnosť ľudí s obmedzeniami, vrátane zákazu vychádzania, ktorý zaviedli v krajine tulipánov prvý raz od druhej svetovej vojny. V bulharskom hlavnom meste Sofia sa v stredu zišli stovky majiteľov reštaurácií z celej krajiny aby demonštrovali proti obmedzeniam, ktoré vláda na ich podniky uložila. Zraz pod heslom „Pochod k slobode„ sa uskutočnil v centre mesta a zablokoval hlavnú ulicu oddeľujúcu parlament od vládnej budovy. Z bezpečnostných dôvodov polícia uzamkla kancelárske budovy, protesty však zostali pokojné.



Dôvodom demonštrácie v Sofii bolo utorkové vyhlásenie ministra zdravotníctva Kostadina Angelova, ktorý oznámil, že reštaurácie a kaviarne nebudú môcť znovu otvoriť do 1. marca a diskotéky, nočné kluby a klavírne bary budú musieť byť zatvorené až do odvolania. Protestujúci žiadali odstúpenie ministra, pretože boj proti pandémii koronavírusu podľa ich názoru v Bulharsku zle zvláda. Ľudia sú zbavení práva na prácu bez uspokojivých náhrad. Počet infekcií korony v posledných týždňoch síce v Bulharsku klesol, no úrady sa obávajú, že mutácia korony, ktorá sa v súčasnosti šíri v Európe, môže mať dramatické účinky.

Matovič reaguje na búrlivé protesty: Drsné slová na predchodcov aj fašistov
Slovač opäť povstala a to historicky na sviatok nežnej revolúcie, pretože včerajší 17. november sa niesol opäť demonštráciami nespokojných ľudí pred úradom vlády, prezidentským palácom aj budovou Národnej rady. A premiér? Ako vždy to okomentoval na... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Protestujúci v rakúskej Viedni požadovali odchod kancelára Kurza



Demonštrovalo sa aj v centre rakúskej Viedne, kde v sobotu pochodovalo asi 10-tisív ľudí nespokojných s obmedzeniami zameranými na zastavenie šírenia Covid-19 a žiadali rezignáciu kancelára Sebastiana Kurza. Rakúska vláda diskutuje o možnosti predĺženia prebiehajúceho tretieho lockdownu v krajine, ktorý zahŕňa obmedzenia pohybu a zatvorenie všetkých „nepodstatných“ podnikov. Väčšina demonštrujúcich v dave ignorovala policajné výzvy na dodržiavanie pravidiel rozostupov a nosenia masiek. Ľudia sa, naopak, zdravili bozkami, objímali sa a tancovali. Nespokojní ľudia niesli aj transparenty s nápismi „Kurz musí odísť“ a „Znovu urobte chrípku“, čo je slogan kampane odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Obrovské protesty v Nemecku pre protipandemické opatrenia, polícia je už zúfalá
Vlády po celom svete sa snažia nejakou formou eliminovať šíriaci sa vírus COVID-19. Ich opatrenia sa ale už prestávajú páčiť ľuďom, ktorí sa voči nim búria. Polícia v Nemecku má protestov už plné zuby. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.