Obrovské protesty v Nemecku pre protipandemické opatrenia, polícia je už zúfalá
08 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vlády po celom svete sa snažia nejakou formou eliminovať šíriaci sa vírus COVID-19. Ich opatrenia sa ale už prestávajú páčiť ľuďom, ktorí sa voči nim búria. Polícia v Nemecku má protestov už plné zuby.


Svedčí o tom aj situácia v Lipsku, kde sa v sobotu popoludní zhromaždili tisíce ľudí aby vyjadrili nespokojnosť s opatreniami zavedenými v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA. Zhromaždenie organizovala regionálna skupina iniciatívy Querdenken (Nekonvenčné myslenie), podľa ktorej účasť dosiahla 20 000 ľudí, píše portál cas.sk.
Protestujú bez rúšok a rozostupov

V Lipsku, v nemeckej spolkovej krajine Sasko, je počas víkendu naplánovaných až 27 zhromaždení, dodáva DPA. Väčšina demonštrantov v sobotu navyše nemala na tvárach rúška a nedodržiavali ani predpísané rozstupy. Policajný hovorca uviedol, že je „takmer nemožné“ dodržiavanie týchto opatrení kontrolovať. Vedenie mesta pôvodne pochod v jeho centre nechcelo povoliť a podujatie plánovalo presunúť na iné miesto, súd však v sobotu povolil na hlavnom námestí zhromaždenie s účasťou približne 16 000 ľudí, informuje okrem iného DPA.

Súd v bavorskej metropole Mníchov ale potvrdil zákaz protestov organizovaných hnutím Querdenken, ktoré sa mali konať v nedeľu a počas budúceho týždňa. Na ich protestoch boli totiž v minulosti prítomní aj príslušníci hnutia tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger) a ďalších krajne pravicových skupín, pripomína DPA. Zakladateľ Querdenken Michael Ballweg však akékoľvek formy extrémizmu odmietol a dodal, že jeho hnutie nemôže príslušníkom takýchto skupín zabrániť zúčastňovať sa na zhromaždeniach, dodáva v závere portál cas.sk.

Španielsko ovládli protesty - barikády v Madride, strety v Barcelone, rabovanie v Logrone
V Španielsku prepuklo násilie. Demonštranti protestujúci proti sprísňovaniu obmedzení lockdownu narazili na políciu vo viacerých mestách vrátane Madridu a Barcelony, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Diana Zaťková