Výbor posvätil Lipšicovu previerku. Beluský z ĽSNS však upozorňuje na Krajniakov prešľap
28 | 01 | 2021 I editor01hd
Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu hlasovaním rozhodol, že prednostná bezpečnostná previerka pre politika Daniela Lipšica je v poriadku. Predseda výboru Martin Beluský z ĽSNS však kritizuje postup ministra Milana Krajniaka, informuje TASR.

Minister práce Krajniak (Sme rodina) podľa Beluského o previerke pre Lipšica zavádzal. "Podľa neho o previerku požiadal preto, lebo si chcel Daniela Lipšica zobrať ako poradcu, ktorý sa mal údajne oboznamovať s utajovanými informáciami. To by však nemohlo byť možné, pretože pán Lipšic je advokát a v zmysle zákona, ak by vošiel do pracovno-právneho vzťahu, musel by si advokáciu pozastaviť. Potom by nemohol nikoho zastupovať na súdoch a de facto by ako advokát skončil. Ak by ho chcel minister Krajniak zobrať ako dodávateľa služieb, musel by jeho služby najprv obstarať a nie predpokladať, že takúto súťaž vyhrá práve pán Lipšic," vyhlásil Beluský.

Opozičný poslanec považuje za zarážajúce, že si vláda nevie priznať chybu pred verejnosťou. Tvrdí, že koalícia pri zmene zákona, aby mohol na špeciálneho prokurátora kandidovať aj neprokurátor, zabudla doplniť možnosť pre kandidátov požiadať o previerku.

Kandidatúra na špeciálneho prokurátora je podmienená bezpečnostnou previerkou na stupeň prísne tajné. NBÚ odmieta, že by politik a advokát Lipšic dostal bezpečnostnú previerku nezvyčajne rýchlo. Vylučuje tiež, že by minister či niekto iný volal do NBÚ s cieľom vykonanie previerky urýchliť.

Lipšic sa s Krajniakom poznajú od 90. rokov a spolu pôsobili v KDH, Nova a v súčasnosti koordinujú svoj postup pri úsilí zvoliť exministra vnútra za špeciálneho prokurátora.

O Lipšicovi všetci vedia všetko. Práve preto by nemal byť špeciálnym prokurátorom
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová