Baránik zo SaS si ide svoje: Mikasove vyhlášky platia, aj keď sú podľa Žilinku nezákonné
28 | 01 | 2021 I editor01hd
Poslanec SaS a člen ústavno-právneho výboru Alojz Baránik vyhlásil, že aj keď generálny prokurátor Maroš Žilinka označil dve vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa za protizákonné, ostávajú naďalej v platnosti, informuje TASR.

"Keďže nepoznáme presné odôvodnenie predmetného vyjadrenia pána generálneho prokurátora, k jeho opodstatnenosti je pre nás ťažké sa vyjadriť. Pokiaľ predmetné vyhlášky neboli zrušené, musíme však v súlade so všeobecnými pravidlami vychádzať z toho, že tieto sú platné a záväzné. Ak teda nedôjde k ich zmene, vyjadrenia pána generálneho prokurátora na skutočnosti záväznosti takých vyhlášok nič nemenia," povedal Baránik.

Generálny prokurátor Žilinka informoval, že Mikas porušil dvoma vyhláškami zákon. Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom Národnej rady SR rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe. Porušenie vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

Hlas a SNS požadujú odstúpenie hlavného hygienika Mikasa
28 | 01 | 2021 | editor01hd