Spoločnosť Merck sa vzdala ďalšieho vývoja svojej vakcíny – bola neúčinná
27 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co  sa musela zmieriť s výrazným neúspechom pri vývoji vakcíny proti koronavírusu. Vývoj dvoch verzií očkovacej látky sa musel zastaviť. V počiatočných klinických štúdiách totiž nepreukázali dostatočnú účinnosť. Mali nižšia imunitná odpoveď, než sa zistila u bývalých pacientov s COVIDom-19, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Spoločnosť Merc sa chce teraz v súvislosti s COVIDom-19 zamerať iba na lieky na pľúcne ochorenia. Po zverejnení tejto informácie sa jej akcie na burzách prepadli prudko do mínusu.


Vakcína s modifikovaným vírusom osýpok


Americká farmaceutická spoločnosť vstúpila do zápolenia vo vývoji vakcíny proti koronavírusu pomerne neskoro . Merck & Co mala kvôli tomu v máji 2020 prebrať rakúskeho výrobcu vakcín Themis Bioscience. Očkovacia látka Themis, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s Inštitútom Pasteura v Paríži, je založená na modifikovanom víruse osýpok, ktorý uvoľňuje časti koronavírusu do tela. Projekt  finančne podporovala medzinárodná očkovacia iniciatíva CEPI.


Spoločnosť Merck & Co tiež chcela spolupracovať s IAVI - Medzinárodnou iniciatívou na očkovanie proti AIDS, a to na vývoji ďalšej vakcíny založenej na rovnakej technológii ako očkovacia látka proti ebole - Ervebo amerického koncernu.


Zmluva s USA na lieky na COVID-19 


Spoločnosť chce však pokračovať vo vývoji dvoch liekov na liečbu COVIDu-19. Výsledky klinických štúdií majú byť zverejnené ešte v prvom štvrťroku. Na jeden z dvoch liekov v decembri uzavrela spoločnosť Merck & Co s americkou vládou dohodu o dodávkach v hodnote 356 miliónov dolárov (292,81 milióna eur).


16 vakcín je v rozhodujúcej tretej fáze


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je v súčasnosti v klinickom vývoji 64 očkovacích látok, z toho 16 už v rozhodujúcej tretej fáze. Zatiaľ čo spoločnosti Pfizer/Biontech a Moderna už schválenie majú, a AstraZeneca naň čaká, iné firmy sa museli zmieriť s neúspechom. Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi musela napríklad pre neuspokojivé  prvé výsledky začať s novou štúdiou, a tak jej možné schválenie sa predpokladá oveľa neskôr, než sa pôvodne plánovalo, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung.