Moderna po mutácii mení vakcínu, Slovensko má tisíce starých dávok
27 | 01 | 2021 I sefredaktor
Farmaceutickým firmám sa začínajú hromadiť problémy s vakcínami proti koronavírusu. Okrem toho, že spoločnosti nedodávajú ich potrebné množstvo, najnovšie majú problémy aj s účinnosťou. Americká spoločnosť Moderna preto začala práce na zvýšení účinnosti vakcíny proti novým mutáciám vírusu z Juhoafrickej republiky a Veľkej Británie. „Vírus sa mení a my sa budeme snažiť, aby sme ho porazili,“ uviedol pre denník Washington Post prezident Moderny Stephen Hoge, informuje  portál hnonline.sk.

Okrem nedostatočných dodávok výrobcovia zápasia aj s účinnosťou ich látok proti novým mutáciám z Británie a Afriky. Problém bol, že proti africkému variantu očkovacia látka vytvorí šesťkrát menej protilátok ako zvyčajne. Moderna preto začala s dvomi novými štúdiami, na základe ktorých by mali vakcínu zlepšiť. Dokončiť ich chce približne na jeseň. Investori na trhoch slovám šéfa farmaceutov uverili, akcie spoločnosti uzavreli so ziskom viac ako 12 percent.

Európska únia objednala od spoločnosti Moderna 160 miliónov dávok vakcíny. Predpokladá sa, že na Slovensku je niekoľko tisíc dávok. Podľa dostupných informácií sa  vakcínou od spoločnosti Moderna ešte neočkovalo, takže všetky nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú k vakcíne Comirnaty od konzorcia Pfizer-BioNTech.