Mexiko schváli ruskú vakcínu Sputnik V „do niekoľkých dní“
27 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Očakáva sa, že mexické regulačné orgány schvália ruskú vakcínu Sputnik V pre núdzové použitie v najbližších dňoch, uviedol námestník ministra zdravotníctva, informuje portál RT.


Oznámenie námestníka ministra zdravotníctva Huga Lopeza-Gatella nasledovalo po odporúčaní odbornej komisie s mexickou komisiou pre ochranu pred zdravotnými rizikami - známou pod španielskou skratkou Cofepris.

Zatiaľ čo vysoko postavený zdravotnícky pracovník v utorok novinárom povedal, že v prvej dodávke bude zahrnutých asi 200 000 dávok, dodal, že by mohla doraziť už budúci týždeň, Lopez-Gatell objasnil, že podrobnosti objednávky ešte nie sú potvrdené.

Pokrok v očkovacej zmluve s Moskvou nastal niekoľko dní po tom, čo mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador bol pozitívny na koronavírus.

97-ročná dôchodkyňa s demenciou dostala dve rôzne vakcíny. Jej dcéra žiada trest pre vinníkov
Dcéra dôchodkyne z kanadského Montrealu vyjadrila pobúrenie po tom, ako jej matke omylom aplikovali dve rôzne očkovacie látky, čím porušili pokyny, ktoré zakazujú miešanie vakcín, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Obrador rokoval o dodávke vakcín so svojím ruským náprotivkom, prezidentom Vladimirom Putinom, počas pondelkového telefonátu. Obrador uviedol, že Putin súhlasil s tým, že v nasledujúcich dvoch mesiacoch dodá Mexiku 24 miliónov dávok Sputniku V, ktoré sa budú distribuovať spolu s injekciami vyvinutými čínskou spoločnosťou CanSino Biologics, ako aj farmaceutickými spoločnosťami Pfizer a AstraZeneca.

Ak bude ruská vakcína schválená, pravdepodobne sa stane najbežnejšie používanou vakcínou v Mexiku, najmä potom, čo spoločnosť Pfizer tento mesiac náhle zmenila svoje záväzky z dôvodu prestavby jedného zo svojich európskych výrobných závodov, pričom dodávky by sa mali obnoviť v polovici februára.

EÚ bude kontaktovať spoločnosť Pfizer kvôli opätovnému zníženiu dodávok vakcín
Európska únia uviedla, že je potrebný ďalší rozhovor so spoločnosťou Pfizer potom, čo sa objavila správa, že farmaceutický gigant zníži dodávky už druhý týždeň po modernizácii svojho výrobného závodu, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Marek Molnár