Koaličný poslanec Borguľa Hegerovi: Máte zlé čísla, ľudia nevedia splácať úvery
27 | 01 | 2021 I Petra Demková
Koaličný poslanec Martin Borguľa (Sme rodina) sa v parlamente pustil do ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý na základe prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS), tvrdí, že iba 5 percent občanov a podnikateľov má problémy so splácaním úverov.

Borguľa v parlamentnej rozprave poprosil Hegera, aby pripravil návrh opatrení, na základe ktorých by si občania a podnikatelia mohli opäť odložiť splatnosť záväzkov voči bankám. Vláda zatiaľ neprejavila záujem urobiť takýto krok. Už koncom roka 2020 oznamovalo ministerstvo financií, že banková „amnestia“ sa končí a o žiadnom predĺžení bankových prázdnin neuvažuje.

Borguľa sa pustil do Hegera pre čísla, s ktorými pracuje. „Evidujete na základe prieskumu NBS, že len 5 percent obyvateľov má problémy so splátkami a vyzývate banky, aby s týmito osobami individuálne jednali,“ zhrnul. Borguľa tvrdí,  že aj bez prieskumu vidí, že situácia je ďaleko horšia. Pripomína zatvorené lyžiarske strediská, reštaurácie, kaviarne či predajne.

Koaličný poslanec vyzval Hegera, aby vyhodil prieskum NBS, ktorým sa riadi. „Radšej už také niečo, prosím vás, ani nečítajte,“ povedal. Poprosil ministra financií, aby si ešte sadli a spoločne diskutovali ako pomôcť domácnostiam a podnikateľom so splácaním. Borguľa by privítal, ak by systém ostal rovnaký, aký bol v prvej vlne korona-krízy, teda aby banky museli záujemcom o odklad vyhovieť.

Šutaj Eštok: V parlamente sa odohráva dokonalá fraška
Poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok vo príspevku na sociálnej sieti skritizoval nutnosť preukázania sa negatívnym testom na Covid-19 v parlamente. Poukázal na okolnosť, že v decembri nebol problém do rokovacej sály doviesť aj infikovaných... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Martin Borguľa pripomenul, že pôvodne dostali dlžné subjekty odklad splátok v bankách na deväť mesiacov. Toto bol podľa poslanca veľmi dobrý návrh – banky dostali úrok a o nič neprišli, obyvateľom a podnikateľom to pomohlo. Avšak, nikto nepredpokladal, že „za deväť mesiacov tu budeme mať situáciu ďaleko horšiu ako na začiatku".

Borguľa uviedol, že ministrovi Hegerovi napísal pred dvoma týždňami list, ktorým ho prosil, aby sa znova predĺžila možnosť odkladu splátok o niekoľko mesiacov. „Táto druhá vlna zasiahla obyvateľov výrazne tvrdšie, to už nie sú dni, keď podnikatelia a zamestnanci sú bez príjmov. To sú týždne a možno to budú až mesiace,“ uviedol poslanec.

Podľa prieskumu Slovak business agency až 72 percent podnikateľov si myslí, že druhá vlna bude mať na ich podnikanie výrazný vplyv, hovorí ďalej poslanec. Borguľa si preto myslí, že čísla, ktoré dodala ministrovi NBS, sú vtip a groteska. Tvrdenia, „že len drobné percento domácností a podnikateľov má problém splácať, je úplne mimo reality“.

Koaličný poslanec Borguľa: Núdzový stav je návratom do doby kešu
Poslancov koalície, ktorí začínajú vyslovovať výhrady voči opakovanému predlžovaniu núdzového stavu je stále viac. Pridal sa k nim aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. V statuse na sociálne sieti upozorňuje, že núdzový stav je návratom do doby... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Petra Demková