Viedenské letisko očakáva v tomto roku 12,5 milióna cestujúcich
26 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V predchádzajúcom roku viedenské letisko odbavilo kvôli koronakríze o 75 percent menej cestujúcich (7,8 milióna) než v roku 2019. Po tomto obrovskom prepade očakáva vedenie letiska v tomto roku 12,5 milióna cestujúcich a malý zisk. Letisko zaznamenalo najsilnejší pokles v roku 2020, keď bolo v apríli a máji o 99 percent menej pasažierov, ale aj v júni, novembri a decembri (mínus viac ako 90 percent). V najslabší deň minulého roka, na Veľkonočný pondelok 13. apríla, prešlo cez terminál len 154 cestujúcich, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


Po dramatickom prepade v roku 2020 viedenské letisko dúfa vo výrazné oživenie od polovice tohto roka. „Zatiaľ čo z dnešného pohľadu vývoj za prvých šesť mesiacov bude stále slabý, od leta, resp. v druhej polovici roka možno očakávať masívny nárast cestujúcich,“ uviedlo vedenie letiska.


Letisko si po prvýkrát zapísalo stratu


Po 7,8 miliónoch cestujúcich v roku 2020 očakáva vedenie tento rok 12,5 milióna cestujúcich a malý zisk. Letisko, zvyknuté na úspech, zaznamenalo najmasívnejší pokles cestujúcich v apríli a máji 2020 - až o 99 percent. Prvýkrát za svoju existenciu si tak muselo zapísať stratu.


Nárast cestujúcich o 70 percent v druhej polovici roka


V obchodom roku 2021 sa chce letisko opäť dostať do čiernych čísiel. Prognózy ale závisia od očkovania.


Rastúca dôvera obyvateľov v zmysluplnosť a účinnosť očkovania by mala aj napriek aktuálne ťažkej fáze napokon viesť k tomu, že viac ľudí si opäť zarezervuje dovolenkové lety na leto a jeseň,  vyhlásil Günther Ofner z predstavenstva letiska.


„Za celý tento rok očakávame na viedenskom letisku okolo 12,5 milióna cestujúcich, z toho viac ako 70 percent v druhej polovici roka,“ - dodáva člen predstavenstva Julian Jäger. Ofner i Jäger sú tiež za predĺženie zavedeného Kurzarbeitu na letisku, vďaka ktorému sa vyhnú prepúšťaniu zamestnancov, uzatvára denník Kronen Zeitung.