Výpadok vakcíny AstraZeneca: Nebezpečný úder pre EÚ (Albrecht Meier)
26 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová




Komentár Albrecht Meier (Der Tagesspiegel)


Dodávky vakcíny od výrobcu AstraZeneca sú pre Európsku úniu mimoriadne dôležité. Závisí od nich napríklad aj naplnenie sľubu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.


Očkovacia kampaň v Európskej únii nie je vôbec taká hladká, ako sa pôvodne očakávalo. Najprv bol výrobca Biontech/Pfizer nútený  oznámiť nedostatočnú produkciu vakcín a teraz aj britsko-švédsky podnik AstraZeneca vyexpeduje v prvom štvrťroku zjavne oveľa menej očkovacích látok určených pre 27 členských krajín Európskej únie, než sa pôvodne plánovalo.


Dočasný výpadok vakcín je pre Európsku úniu mimoriadne trpký, a to minimálne z dvoch dôvodov, konštatuje v komentári Albrecht Meier. Prvým je, že bol to práve koncern AstraZeneca, na ktorý sa ako na prvý únia sústredila pri minuloročných rokovaniach. Brusel pritom mal viac možností pri objednávke vakcíny, no AstruZenecu uprednostnil pred inými.


Druhým dôvodom bolo, že vakcína AstraZeneca nie je tak náročná, pokiaľ ide o jej uchovávanie v chladnom prostredí, a tým pádom je aj logistika jednoduchšia. Túto prednosť ocenia najmä členské krajiny na východe a juhu EÚ.


Otvorená zostáva tiež otázka, pripomína Albrecht Meier, kde sú vlastne očkovacie látky, ku ktorým sa spoločnosť zaviazala v rámci predvýroby pre Európsku úniu. Nakoniec AstraZeneca prijala po uzavretí predbežnej zmluvy s Bruselom preddavok v trojmiestnej miliónovej výške, z čoho sa malo pokryť prípadné riziko pri schvaľovacom konaní.


V dodávkach pre Veľkú Britániu sa má pokračovať


Podľa Albrechta Meiera sú tiež dva dôvody, prečo je výpadok vakcíny AstraZeneca mimoriadne politicky aktuálny. Ak spoločnosť zníži plánované dodávky iba do Európskej únie, ale tie do Británie sa zachovajú v pôvodnom objeme, potom bude takýto nespravodlivý prístup voči Bruselu neospravedlniteľný. A na druhej strane v Nemecku závisí od spoľahlivosti výrobcu aj dodržanie prísľubu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, že do konca septembra sa budú môcť dať zaočkovať všetci obyvatelia, dodáva na záver Albrecht  Meier v nemeckom denníku Der Tagesspiegel.