Sci-fi je realitou, Rusi začali práce na stíhačke MIG-41, schopnej bežne operovať aj vo vesmíre (video)
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

V Rusku sa začal vývoj stíhača šiestej generácie, znie strohá správa. Čo sa za ňou skrýva? Obojživelník do atmosféry i nad ňu - monštrum, ktoré má byť schopné štartovať aj spod morskej hladiny.


Ruská štátna spoločnosť „Rostec“ oznámila, že špecialisti začali práce na vytvorení nového stíhacieho stíhača MiG-41. Táto modifikácia bude schopná plniť úlohy vo vesmíre a pôjde o úplne nový model lietadla, a nie o upravenú verziu jeho predchodcu MiG-31. Píše o tom web vpk.name.

„Projekt sľubného komplexu stíhacích lietadiel dlhého doletu pod symbolom MiG-41 je vo fáze experimentálnych projekčných prác,“ uviedol Rostec. Proces bude vraj čoskoro zavŕšený vytvorením prototypu. Uvádza sa to v správe na webovej stránke korporácie venovanej Leteckému dňu ruských síl protivzdušnej obrany, ktorý sa oslavuje 22. januára.

V súčasnosti sú stíhačky MiG-31 v v plnom bojovom nasadení. Tieto lietadlá sa teraz upgradujú na verziu BM.

„Je známe, že sa plánuje na základe zmlúv obnoviť celkovo 114 stíhačiek. Podľa dostupných informácií z prostredia Rostecu bude celá flotila MiG-31 zmodernizovaná do roku 2023.

MiG-31BM bude mať rýchlosť 3 000 kilometrov za hodinu, dostup až 21 tisíc metrov, schopnosť detekovať cieľ, vzdialený stovky kilometrov.



MiG-41 je vyvíjaný ako nástupca MiG-31. Ako už bolo uvedené v ruskej leteckej spoločnosti MiG, nová stíhačka bude môcť vykonávať misie vo vesmíre. Stane sa z neho  „absolútne nové lietadlo“, nie hĺbková modernizácia jeho predchodcu. Bude môcť pracovať najmä v Arktíde a v budúcnosti bude môcť plniť úlohy aj bez pilota.

Už skôr dva americké časopisy avizovali skoré oznámenie noviniek vo vývoji ruského letectva. Napísali, že MiG-41 bude kombinovať výhody svojich dvoch predchodcov - MiG-25 a MiG-31 - a technológií novej generácie. Podľa nich bude toto lietadlo schopné likvidovať svojou palebnou silou a výškovým dostupom nepriateľské satelity.

National Interest zároveň uviedol, že ruskí špecialisti vyvíjajú stealth interceptor 6. generácie. Krycie meno tejto zbrane je PAK DP, ktorému sa pripisuje tiež index MiG-41.

Podľa amerického novinára Marka Episkoposa teda nová stíhačka nahradí MiG-31, ktorý je v službe leteckých a kozmických síl už dlhšiu dobu. Zároveň novinár zdôraznil, že MiG-41 vo všetkých ohľadoch prekoná svojho predchodcu.

Ruská tajomná neviditeľná stíhačka PAK-DP. Zmení toto lietadlo pomer síl ?
Stíhačka dosahujúca Mach 5? Aj keď to znie skvele, môže sa stať, že lietadlo nikdy neopustí rysovací stôl Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Mário Martinka