Na Slovensku sme prekročili hranicu 5 000 mŕtvych
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Štatisticky konštatujeme, že v definícii "s" + "na" COVID máme k dňu 25. januáru 5 134 úmrtí." Znie desivá informácia od odborníkov z Dáta bez pátosu.


"Definíciu máme na Slovensku presne podľa WHO a aj na základe detailných vyšetrení dôvodu úmrtia vykazujeme počet úmrtí konzistentne: s príčinou NA COVID. NCZI ale publikuje aj úmrtia "s" Covidom.! vysvetľujú dátoví analytici na sociálnej sieti.

Reprofoto FB (@Dáta bez pátosu)


"Pri porovnávaní krajín v rámci svetových a európskych štatistík porovnávame nie úplne rovnaké čísla. Napríklad v Belgicku, ktoré v je v štatistikách krajín (s veľkosťou nad 1 milión obyvateľov) na prvom mieste pri úmrtiach vykazujú aj pacientov s podozrením na COVID. Ale tieto detaily sú známe a Slovensko má skôr prísnu definíciu". Na vysvetlenie dodávajú "Dáta".

Zdôrazňujú, že ide o vážnu tému a práve úmrtia v nemocniciach, ale aj v sanitkách alebo doma súvisia s pandémiou a nie je možné ich zľahčovať. Podľa ich tvrdení na Slovensku zomrie mesačne priemerne menej ako 5 tisích ľudí.

Graf FB (@Dáta bez pátosu)


"Prvých 5 úmrtí sme reportovali dňa 15. apríla.
Prvých 50 úmrtí sme dosiahli dňa 2. októbra.
Na počet 500 sme sa dostali 14. novembra.
Číslo 1000 sme dosiahli 7. decembra.
Posledných 1000 úmrtí sme dosiahli za 10 dní o 16. januára 2021."

K ďalšiemu štatistickému údaju matematici vysvetľujú: "Počet úmrtí na 1 milión obyvateľov máme v definícii "s"+"na" Covid na čísle 939. V posledných týždňoch stúpame tempom vyše 100 úmrtí na 1 milión obyvateľov. Je to mrzutý trend, ale potrebujeme dať pravdu na stôl."

Dáta bez pátosu vyzývajú všetkých - "chráňte sa". Radia, že "ak máte okolo seba niekoho pozitívneho, dajte sa aj opakovane otestovať. Aj ak ste už na teste boli. Ak potrebujete byť mobilný/á a chodiť do práce, určite sa dajte rovnako otestovať".

A napokon ešte jedna rada - "ak viete vydržať doma, v zákaze vychádzania a v lockdowne, tak prispejte k obmedzeniu mobility a zostaňte v rámci svojej domácnosti aspoň pár dní."

Veľa sily a zostaňte zdraví - želajú čitateľom Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.

Antigénové testovanie je sabaklam o tom, že situácia je dobrá. Je oveľa horšia, konštatujú Dáta bez pátosu
"Antigénové masívne testovanie na Slovensku nám kompletne rozhasilo kvalitu dát, z ktorých počítame na Slovensku incidenciu. Či už 7 dňovú, alebo 14 dňovú. Skutočný stav je oveľa horší, ako sú oficiálne údaje. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík