"Covid má na svedomí Amerika" - tvrdí oficiálna Čína
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyslala do oblasti Wu-chan, kde sa nákaza začala prvýkrát šíriť, medzinárodný tím vedcov. Tento týždeň po skončení karantény začnú skúmať pôvod vírusu SARS-CoV-2.


Vo veci pôvodu vírusu má Čína jasno - Covid unikol z marylandského laboratória Fort Detrick v Spojených štátoch. Píše český portál lidovky.cz.

"To v minulosti slúžilo ako centrum pre vývoj biologických zbraní, kým boli v roku 1975 zakázané, teraz tam prebieha armádny zdravotný výskum." Vysvetľujú lidovky.cz.

Čínske tvrdenie však médiá na druhej strane oceánu označili okamžite za "konšpiračné". Vraj chýbajú dôkazy.

"Napriek tomu sa táto čínska teória šíri štátnymi médiami a úspech zaznamenala aj na sociálnych sieťach, za týždeň si o nej prečítalo skoro 1,5 miliardy ľudí", opisuje americká tlačová agentúra AP News

"Účelom je odvrátiť pozornosť od nezvládnutých krokov v Číne na začiatku pandémie k Spojeným štátom," komentuje čínsky postup pre server AP News čínsky odborník Fang Š'-min. "Táto taktika je pomerne úspešná, keďže sa opiera o silný resentiment čínskych obyvateľov voči Amerike," dodáva podľa portálu lidovky.cz Fang Š'-min.

WHO a Čína reagovali na pandémiu príliš pomaly, tvrdia odborníci
Ešte na začiatku pandémie bol podstatne väčší potenciál na rýchle odpovede na krízu v zdravotníctve, tvrdia medzinárodní odborníci v súvislosti s možnosťou utlmenia pandémie už v jej počiatkoch. Ostrá kritika sa zosypala na hlavu Svetovej... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová