Kotleba na kolenách? Stranu opúšťajú Uhrík, Mazurek a štyria ďalší poslanci!
26 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Nedávna „vzbura“ niektorých poslancov v Kotlebovej ĽSNS dávalo tušiť, že v strane sa niečo deje. Ako sa teraz ukázalo, na odchode z nej sú niektoré jej hlavné tváre. A navyše chcú založiť novú stranu.


Marián Kotleba si na ostatnom sneme strany upevnil svoju pozíciu šéfa až natoľko, že sa stal prakticky nedovolateľným s absolútnou mocou. Toto sa ale znepáčilo niektorým jeho kolegom z vedenia strany, ktorý to dali aj patrične najavo tým, že z nej odchádzajú. Oznámil to vo videu na sociálnej sieti Milan
Zlom nastal po rozhodnutí Kotlebu prevziať absolútnu moc

Ako sa ukázalo, rozdiel medzi Kotlebovým videním línie strany a napríklad tým, aké mal europoslanec Milan Uhrík, či poslanci Národnej rady Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Miroslav Urban a Eduard Kočiuš bol taký, že spomínaní poslanci sa rozhodli zo strany odísť. !Je to už veľa rokov čo som sa pridal k politickému zápasu za hrdé a slobodné Slovensko. V čase, keď som vstupoval do ĽSNS to bola hrdá mladá strana, ktorá vtedy vyzerala úplne inak. Nevolala sa Kotlebovci, ale iba ĽSNS, jej predsedom bol Martin Beluský a volebným lídrom Marián Kotleba,“ hovorí na začiatku videa Uhrík, spomenúc aj všetky posty, ktoré na rozličných úrovniach samosprávy či štátneho aparátu zastával.



Súčasný europoslanec priznáva, že za tie roky získal aj skúsenosti, že na reálne presadenie politického programu nestačí iba odhodlanie ísť hlavou proti múru, ale aj schopnosť ľudí nie rozdeľovať, ale najmä spájať. Zmeny, ktoré sa pred pár dňami odohrali v starne sa podľa slov Milana Uhríka odohrali bez vedomia a súhlasu jeho aj viacerých poslancov za stranu ĽSNS. „Rozhodnutie nekandidovať do predsedníctva strany nebolo ani zbrklé a ani unáhlené. Odpoveď je dnes, žiaľ, úplne jednoznačná, nemôžeme urobiť nič inak a ani lepšie. Rozhodnutie predsedu Mariána Kotlebu prevziať všetku moc na seba podporila aj vybraná časť členskej základne, ktorá to bez nášho vedomia odhlasovala,“ opisuje Uhrík vo videu dianie v ĽSN za posledné dni.

Uhrík a Mazurek končia vo vedení ĽSNS: Kritizujú nové stanovy a naznačujú rozkol v strane
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová

S novým subjektom sa chcú odídenci z ĽSNS dostať do vlády

Premenu ĽSNS na stranu jediného muža síce rešpektuje, ale sa s ňou nestotožňuje. „Aj na súčasnej Matovičovej vláde je vidieť, ako takéto čisto individualistické riadenie môže dopadnúť. Preto, po odkomunikovaní s predsedom oznamujem, že odchádzam z ĽSNS,“ šokuje europoslanec Uhrík, ktorý oznámi, že spolu s ním odchádzajú aj ďalší piati poslanci Národnej rady, Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Miroslav Urban a Eduard Kočiš, ktorí vnímajú situáciu v strane rovnako ako on a nechcú byť súčasťou nového systému jej fungovania.

V samom závere svojho videa sa Uhrík poďakoval všetkým ľuďom v strane za spoločné chvíle, na ktoré nikdy nezabudne. Poďakoval sa však aj Mariánovi Kotlebovi za spoluprácu a príležitosti, ktoré im poskytol, pretože bez neho by nikto z tých, ktorí od neho teraz odchádzajú, v politike zrejme nebol. „Nikto z nás z politiky neodchádza, ale budeme sa snažiť bojovať za Slovensko, za vaše práva a za vašu lepšiu životnú úroveň oveľa profesionálnejšie, múdrejšie a efektívnejšie. Budeme bojovať razantne, ale bez nič neriešiacich provokácií, ktoré by nás odsúdili na večnú opozíciu a izoláciu. My však našu vlasť pomýleným liberálom a skorumpovaným papalášom bez zápasu rozhodne nenecháme,“ končí svoje video Milkan Uhrík čím naznačuje, že vytvorí novú stranu.

Kotlebov odkaz Uhríkovi a Mazurekovi: Nezavádzam totalitné praktiky, vediete žabomyšie spory
22 | 01 | 2021 | Petra Demková