Aj Kolíková sa snaží o zmenu verejného obstarávania. "Zákon spôsobí chaos," kritizuje šéf ÚVO
26 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Zmeny v zákone o verejnom obstarávaní. V podobe návrhov sú zlé, podľa odborníkov neprijateľné a vracajúce transparentnosť v čase o celé roky dozadu. 


Dokonca už nielen masívne kritizovaný návrh podpredsedu vlády Holého, ale aj samotnej ministerky spravodlivosti Kolíkovej. Ťažko sa nedá podľahnúť presvedčeniu, že ide o zámer. Téme sa venuje portál e.dennik.sk.

Podľa citovaného zdroja "s návrhom ministerky spravodlivosti zatiaľ otvorene nesúhlasí súdna rada, Úrad pre verejné obstarávanie aj mimovládne organizácie. Kolíkovej naznačujú, aby návrh stiahla z legislatívneho procesu."

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo návrh zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní. Jeho pripomienkovanie pomaly speje ku koncu. "Javí sa problematicky – podobne ako zákon, ktorý predložil vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina). Akurát, že o návrhu ministerky Márie Kolíkovej (Za ľudí) sa toľko od začiatku nediskutovalo." Pripomína e.dennik.sk.

Web zaznamenal, že "mimoriadne kritický je ku Kolíkovej návrhu predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Úrad pre verejné obstarávanie len dokončuje oficiálne pripomienky, no vo všeobecnosti hovorí, že tento materiál len umocňuje v oblasti verejných nákupov chaos, ktorému dáva základ novela vicepremiéra Holého."

So samosprávami sme našli zhodu pri zmenách vo verejnom obstarávaní, tvrdí Hlivák
Pri chystaných zmenách v zákone o verejnom obstarávaní našiel Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) so samosprávami ideovú zhodu a po ďalších rokovaniach s podnikateľmi či tretím sektorom začne pripravovať znenie legislatívy. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA


„Podkopáva dlho budované piliere dôvery a systému v oblasti verejných nákupov,“ hovorí pre e.dennik.sk Hlivák, pričom jeho slová vraj platia aj v prípade, ak by náhodou návrh podpredsedu vlády nebol schválený. "Kolíkovej návrh teda úrad vníma ako destabilizačný prvok pre oblasť verejných nákupov."

"ÚVO vyčíta zákonu, že oslabuje verejnú kontrolu v oblasti verejných nákupov. Návrh totiž vypúšťa možnosť podávať podnety od občanov, novinárov, tretieho sektora, polície, ktoré môžu iniciovať nezávislú kontrolu verejného nákupu." Poukazuje na "novinky" v pripravovanej legislatíve citovaný web.

„Kým my na úrade sa počas posledných troch rokov usilujeme búrať predsudky podnikateľov o tom, že verejné nákupy sú šité na mieru, usilujeme sa odbúravať byrokratické prekážky a predsudky, že tento systém je skostnatený a uzavretý, táto novela nás vracia dozadu, keďže má negatívny dosah na podnikateľské prostredie, ako aj na vyhlasovateľov súťaží,“ dodáva k tomu Hlivák.

"Upozorňuje aj na to, že zákon je podľa neho v rozpore s vládnym programom, v ktorom sa koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí zaviazala posilniť nezávislosť ÚVO", konštatuje e.dennik.sk.

"Výhrady k zákonu o verejnom obstarávaní prednesiem na výbore NRSR", tvrdí Hlivák
Výhrady k novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie do parlamentu, chce predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák predniesť na pôde parlamentného hospodárskeho... Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | TASR