Kedy môžeme očakávať účinky očkovania? Deti si na vakcínu budú musieť počkať
25 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Druhá vlna pandémie udrela na celý svet obrovskou silou. Nemocnice sa trápia ako s nedostatkom personálu, tak s nedostatkom lôžok a respirátorov. Márnice a krematóriá nestíhajú. Jediným východiskom z toho marazmu sú vakcíny. Otázkou je, ako rýchlo dokážu situáciu otočiť? Témou sa zaoberá portál Economist.


Vakcíny znižujú počet úmrtí a počet hospitalizácií dvoma spôsobmi: priamo chránia očkovaných a bránia ich chorobe; a poskytujú nepriamu ochranu neočkovaným. No meranie účinku je možné iba tam, kde je masové očkovanie v plnom prúde. Začínajú sa však dostavovať prvé výsledky.

Väčšina krajín očkuje najskôr svojich starších ľudí spolu so zdravotníckymi pracovníkmi. Prevažnú časť úmrtí na Covid-19 tvoria ľudia vo veku nad 70 rokov.

Miera hospitalizácie a úmrtia v nemocniciach by preto mala prudko poklesnúť niekoľko týždňov po tom, čo veľká časť staršej populácie dostane prvú dávku očkovania. Nemocnice aj tak napriek tomu bojujú, pretože väčšina pacientov je momentálne vo veku 50 až 60 rokov.

Virológ i pediatrička varujú: Britská mutácia viac napáda deti, so škôlkami opatrne!
Kým donedávna boli deti koronavírusom ohrozené najmenej, nová mutácia vírusu situáciu zmenila. Práve detský kolektív môže byť pre ne nateraz rizikom, upozorňujú aj naši odborníci. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


To sa môže zdať čudné vzhľadom na vyššiu úmrtnosť starších ľudí. Ale prístroje na podporu orgánov pôsobia na telo veľmi stresovo a starší ľudia sú často v takom fyzickom stave, že by liečbu prístrojmi nezvládli bez ohľadu na Covid.

Napríklad jednotky v anglických nemocniciach v súčasnosti liečia asi toľko pacientov vo veku 20 - 49 rokov ako pacientov vo veku 70 rokov a viac. Tento vzorec znamená, že tam, kde je očkovanie pomalé, sa počet úmrtí ľudí v strednom veku na Covid môže v najbližších týždňoch a mesiacoch zvyšovať.
Hromadné pozorovanie


V nedávnej analýze Ran Balicer z Výskumného ústavu Clalit v Tel Avive a jeho kolegovia každý deň porovnávali skupinu 200 000 osôb starších ako 60 rokov, ktorí boli očkovaní s podobnou skupinou neočkovaných osôb. Sledovali rozdiely v miere infekcie medzi skupinami.


Prvých 12 dní štúdie zostávala miera pozitívnych testov medzi skupinami rovnaká. Trinásteho dňa miera očkovanej skupiny mierne poklesla. Potom, na 14. deň klesla o tretinu. Existuje určité sklamanie, že tento pokles nebol väčší, ale predmetná vakcína spoločnosti Pfizer-BioNTech, je určená na podanie v dvoch dávkach, takže obraz bude jasný až po podaní druhých dávok.


Počiatočný efekt masovej očkovacej kampane Izraela na hospitalizáciu bol zložitejší, a to kvôli dvom mätúcim premenným: národnému uzamknutiu krajiny, ktoré má tendenciu znižovať mieru bez ohľadu na účinok vakcín a šíreniu variant vírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Británii, ktorý je oveľa nákazlivejší, a preto má tendenciu zvyšovať rýchlosť.


Jankovská toho určite veľa vie, ale ak chce ísť na slobodu, musí toho povedať oveľa viac
Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa už po niekoľkýkrát usilovala o prepustenie z väzby, no opäť márne. Prokuratúra ani súd na to totiž zatiaľ nevidia žiadny dôvod. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Znamenie, že očkovanie začína dávať izraelským nemocniciam určitý priestor na dýchanie, sa objavilo v deň, keď podiel očkovaných osôb starších ako 60 rokov dosiahol 40%.


Ak vezmeme také skoré výsledky do modelu trajektórie epidémie, Eran Segal z Weizmannovho inštitútu a jeho kolegovia počítajú s tým, že úmrtia na Covid-19 v Izraeli by sa mohli začať znižovať začiatkom marca.  Ich prognóza predpokladá, že tempo očkovania sa udrží a že 80% dospelých dostane svoju druhú dávku do konca februára.




A čo deti?

Ešte nebola schválená žiadna vakcína na Covid-19 na použitie u detí. Deti zriedka ťažko trpia, ak sú infikované, ale môžu vírus ďalej prenášať. To môže mať za následok budúce, aj keď menšie ohniská.


SaS: Britská kráľovná predáva nápoj s marihuanou. Čoskoro ho dostanete aj u nás!
"Jej veličenstvo predáva nápoj s obsahom CBD" - začína svoj status strana Sloboda a Solidarita. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Začali sa klinické skúšky niekoľkých vakcín u detí vo veku od 12 rokov a výsledky môžu byť k dispozícii do leta. Skúšky u tých mladších však trvajú dlhšie. Je nepravdepodobné, že by vakcína na Covid-19 pre deti bola schválená pred rokom 2022. Dovtedy bude potláčanie pandémie ťažké, ak mnoho dospelých odmietne vyhrnúť si rukáv a dať sa zaočkovať.


Britská vláda chce verbovať deti, aby špehovali vlastných rodičov
Úsilie administratívy Borisa Johnsona prijať legislatívu, ktorá štátu umožní nábor detí, aby špehovali svojich rodičov, a dokonca pri tom porušovali zákon, vydesilo niektorých najvyšších konzervatívnych poslancov, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Diana Zaťková