Spojené štáty majú 25 miliónov nakazených
24 | 01 | 2021 I sefredaktor

Spojené štáty zaznamenali od začiatku pandémie už viac ako 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Súvisiacich úmrtí je tam už viac ako 417.000. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, informovala TASR.


Počet potvrdených prípadov nákazy, a tiež úmrtí, je v USA zďaleka najvyšší na svete. Druhý najvyšší počet, 10,6 milióna, evidujú v Indii, ktorá má asi štyrikrát viac obyvateľov.


Nový americký prezident Joe Biden označil boj s koronavírusom za svoju hlavnú prioritu: chce dosiahnuť, aby bolo počas prvých 100 dní jeho vlády zaočkovaných 100 miliónov Američanov. Svojich spoluobčanov zároveň vyzval, aby v priebehu tohto obdobia nosili rúška.


Len deň pred Bidenovou slávnostnou inauguráciou počet obetí pandémie v USA presiahol hranicu 400.000. Stalo sa tak približne rok po tom, ako v krajine zaznamenali prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Do apríla 2020 sa počet infikovaných vyšplhal na milión a odvtedy zaznamenáva takmer exponenciálny nárast.