Počet predpísaných psychiatrických liekov počas lockdownu stúpa
24 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Nárast predpisovania antidepresív a iných psychiatrických liekov potvrdili súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera. Najviac ohrození depresiami, úzkosťami a panickými atakmi sú v súčasnej situácii seniori, informuje sme.sk.

Takmer 660-tisíc balení liekov predpísali psychiatri v období od marca do konca minulého roka, teda od vypuknutia pandémie.

"Trend je stúpajúci - pribúdajú úzkostné stavy, depresie aj panické ataky. Len v našej zdravotnej poisťovni ide o viac ako 12-percentný nárast predpisovaných psychiatrických liekov v porovnaní s minulým obdobím. Tento rok to pravdepodobne bude ešte viac," spresnila Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Dôležité: WHO zmenilo zásadným spôsobom pokyny k testovaniu metódou PCR
Advokátska kancelária Weis a Partners upozornila na svojej webovej stránke, že WHO zmenila metodiku na posudzovanie pozitívnych výsledkov PCR testov. Znamenať to vraj bude zníženie počtu infikovaných. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Peter Weis


Požiadať o pomoc v náročnom období nie je hanbou. Ako iné choroby, aj duševné sa ľahšie liečia v počiatočných štádiách. "Spojiť sa s lekárom je možné aj vďaka telemedicíne - cez telefón alebo video hovor," doplnila revízna lekárka Ingrid Dúbravová.

V období od marca do konca roka 2020 poisťovňa eviduje vyše 12 400 výkonov telemedicíny v rámci psychiatrie pre dospelých a ďalších takmer tisíc výkonov v odbornosti detská psychiatria.

Pirošíková: Núdzový stav je len zámienkou na niektoré ústavné zmeny
Niekdajšia zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková má vážne výhrady voči prebiehajúcemu porušovaniu ľudských práv na Slovensku. Pre Plusku sa vyjadrila aj k práci ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Petra Demková


Zvýšenú pozornosť starostlivosti o duševné zdravie venuje aj zdravotná poisťovňa Dôvera. Pomáhať sa snaží najmä komunikáciou a sprostredkovávaním užitočných rád, ako situáciu zvládnuť.

"Prostredníctvom portálu akobuk.sk sme priniesli informácie, ktoré pomáhajú zvládať stres spojený s koronakrízou, vyhorením, prácou z domu či stratou príjmu. Test, ktorý vyhodnocuje riziko vyhorenia, vyplnilo viac ako desaťtisíc ľudí," uviedol Matej Štepianský z Dôvery.

Všeobecná zdravotná poisťovňa upozornila, že najmä starší ľudia znášajú samotu a izoláciu v čase pandémie ťažšie, čo sa môže prejaviť na ich zdraví. "Izolácia a minimum sociálnych kontaktov sťažuje aj identifikovanie varovných príznakov demencie a iných kognitívnych porúch. Všeobecná zdravotná poisťovňa preto pre svojich poistencov starších ako 60 rokov uhrádza u všeobecného lekára špeciálne vyšetrenie s cieľom včasného rozpoznania straty sebestačnosti u starších ľudí," uviedol Matej Neumann, hovorca VšZP.

Vedec Leksa: Ani za Mečiara a Fica som necítil také ohrozenie demokracie, ako teraz za Matoviča
Vladimír Leksa najnovšie reaguje na článok, ktorý nedávno uverejnil dennikn.sk pod názvom "Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal" A čo sa týka hrozieb pre demokraciu u nás, reaguje vskutku... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík