Paráda: Kanadskí vedci našli liek, ktorý výrazne zaberá na koronavírus!
24 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Kanadským vedcom sa podarilo vynájsť liek, ktorý údajne výrazne zaberá proti Covid-19.


Protizápalový liek kolchicín je podľa kanadských vedcov účinný pri liečbe Covid-19 a znižuje riziko komplikácií spôsobených ochorením. Vyplýva to z výsledkov štúdie montrealského kardiologického inštitútu, informuje portál hnonline.sk.

Štúdia prebiehala v Kanade, USA, Európe a Južnej Amerike. Zapojilo sa do nej 4 488 ľudí, čo neboli hospitalizovaní a zároveň mali prinajmenšom jeden rizikový faktor, ktorý mohol viesť ku komplikáciám. Výsledky sú považované za veľký objav a z kolchicínu robia prvý ústami podávaný liek proti Covid-19 v prípade, ak si stav pacienta nevyžaduje hospitalizáciu.

Počet predpísaných psychiatrických liekov počas lockdownu stúpa
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


​Zo 4 488 skúmaných pacientov znížil kolchicín u 4 159 riziko hospitalizácie o 25 percent, potrebu pľúcnej ventilácie o 50 a riziko úmrtia o 44  percent. Montrealský kardiologický inštitút uviedol, že išlo o najväčšiu štúdiu testujúcu perorálne podávaný liek nehospitalizovaným osobám s ochorením Covid-19.

Vedúci štúdie, kanadský kardiológ Jean-Claude Tardif, uviedol, že kolchicín je účinný pri predchádzaní nebezpečným zápalovým syndrómom nazývaným cytokínové búrky, ako aj pri znižovaní komplikácií spojených s ochorením Covid-19.

„Ponúkame prvý perorálny liek na svete, ktorého užívanie by mohlo mať významný vplyv na zdravie verejnosti a potenciálne zabrániť komplikáciám spojeným s Covid-19 v prípade miliónov pacientov,“ skonštatoval podľa portálu hnonline.sk Tardif.

Podľa Mesíka pacientom s Covid-19 na Slovensku podávajú liek, ktorý je posledným pomazaním
Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z minulého roka hovorí o tom, že antivírusový liek remdesivir nie je účinný v liečbe Covid-19. Podľa analytika Juraja Mesíka na Slovensku sa tento liek stále používa. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Gabriel Matta