Holandsko: Výtržníci podpálili testovacie miesto, útočili na policajtov
24 | 01 | 2021 I sefredaktor
V obci Urk na severozápade Holandska došlo v noci na nedeľu k násilnostiam. Mladíci protestujúci proti epidemiologickým opatreniam podpálili mobilné testovacie miesto a na policajtov hádzali petardy. Stalo sa tak počas prvej noci, keď na celom území Holandska platil zákaz nočného vychádzania, informovala TASR.

 



Holandská polícia zároveň v nedeľu oznámila, že počas prvej noci zákazu pokutovala v celej krajine za jeho porušenie približne 3600 ľudí. Pre porušenie zákazu vychádzania alebo násilné správanie zadržala celkovo 25 osôb. Zákaz vychádzania od 21.00 h do 04.30 h odobril vo štvrtok holandský parlament.

Videozáznamy z rybárskej obce Urk, ktoré sa medzičasom objavili na internete, zachytávajú mladíkov pri tom, ako v noci prenikli do odberového miesta ležiaceho neďaleko tamojšieho prístavu. Zariadenie neskôr ktosi podpálil. Polícia aj vedenie obce vydali v nedeľu vyhlásenie, v ktorom vyjadrili rozhorčenie nad výtržníctvom siahajúcim "od hádzania petárd a kameňov so zámerom ničiť policajné autá až po podpálenie testovacieho miesta".

Z mobilného odberového zariadenia zostala v podstate len vyhorená konštrukcia.       V Amsterdame sa v nedeľu taktiež očakáva protest proti reštrikciám. Policajtov opäť nasadili na námestie v centre mesta, kde sa minulý týždeň dostali do potýčok s demonštrantami. Vedenie mesta označilo námestie za "rizikovú oblasť", čím umožnilo policajtom, aby tam vykonávali prehliadky osôb.