Novinár Šimečka zľahčoval smrť generála Lučanského, teraz obviňuje Putina, že chce zabiť Navaľného
24 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Martin Šimečka z provládneho Denníka N píše, že Alexej Navaľnyj je vo väznici v úplne izolácii bez kontaktu s manželkou a okolitým svetom. Keď v slovenskom väzení zahynul generál Lučanský, posmieval sa zrodu martýra.

Liberálny novinár Šimečka, otec europoslanca za Progresívne Slovensko, píše na provládnom portáli dennikn.sk o údajnej Navaľného absolútnej izolácii. Počas väzby a najmä po smrti generála Lučanského taký útlocitný nebol, aj keď bývalého policajného prezidenta úplne odlúčili od rodiny a znemožnili mu pravidelný styk s advokátom.

O ruskom opozičníkovi v dnešnom článku napísal:

"Navaľnyj sedí vo väzená Matrosskaja tišina, ktoré je preslávené tvrdým režimom a absolútnou izoláciou väzňov od sveta. Samotné cely nie sú zle vybavené. Navaľnyj má celých 12 štvorcových metrov pre seba, v cele s oknom je železná posteľ, toaleta, ale aj chladnička, televízia a kanvica na varenie čaju."

Generál Lučanský prežil posledné dni života v podmienkach románového Monte Christa
Toto žiadna vyšetrovacia komisia nezverejní. Obraz podmienok, v akých "žijú" väzni v kolúznej väzbe na Slovensku v treťom tisícročí si netrúfol ani len načrtnúť Alexandre Dumas vo svojom slávnom románe. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Tesne po generálovej smrti, 5. januára, prirovnal smrť Milana Lučanského k samovražde istého Bobbyho Sandsa, ktorý si zobral život v britskom väzení.

"Sands bol kriminálnik, člen írskej teroristickej organizácie, takzvanej Dočasnej IRA. Je pravda, že Lučanský nebol usvedčený zločinec, ale len obvinený zo zločinu, a že na rozdiel od Sandsa nespáchal samovraždu z politického presvedčenia. Spája ich však to, že napriek ich amorálnosti v nich časť verejnosti uvidela cnostných hrdinov a nevinné obete nenávidenej vlády," hľadal analógie Šimečka.

V dnešnom článku zase píše:

"Problém teda nie je vo fyzickom utrpení, ale v izolácii a absolútnej nemožnosti sa brániť, ak sa ruský prezident Vladimír Putin rozhodne dať Navaľného zabiť. Nebol by prvou obeťou tejto väznice."

Keby Lučanský spáchal samovraždu, jeho rodina by si nenajímala Radačovského
Prečo médiá odvádzajú pozornosť pri dokumente o Lučanského pobyte v Bystrici? Radačovský: Keby jeho rodina verila, že spáchal samovraždu, asi by nechcela, aby som ich zastupoval, hovorí vo videu Radačovský Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


Avšak na počiatku januára videl Šimečka veci takto:

"Konšpiračná teória o Lučanského smrti už žije svojím životom a stane sa mýtom, ktorý zmobilizuje opozičných voličov a nadlho rozštiepi spoločnosť."

A opäť citujeme z dnešného Šimečkovho článku o Navaľnom:

"Nedostáva listy od manželky Julije, raz ho bol navštíviť advokát. Putinov režim využíva pandémiu ako zámienku pre karanténu a Navaľného absolútnu izoláciu. A, samozrejme, hrozí mu, že sa Putin rozhodne dať ho zabiť. V takom prípade nebude mať Navaľnyj žiadnu šancu sa brániť."

Rodina Lučanských žiada verejnosť o pomoc. Prosia o informácie z pobytu generála v nemocnici
Cez profil Milana Lučanského na Facebooku prosí rodina zosnulého generála Lučanského verejnosť o pomoc. Žiadajú o fotografie, či akékoľvek informácie, ktoré by niekto mohol mať. Garantujú zachovanie anonymity. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Petra Demková


Pochybnosti o generálovej smrti Šimečka nazýval konšpiráciami a oprávnené otázky označoval za komunistickú a fašistickú propagandu:

"Slovenská opozícia začína maľovať obraz martýra Lučanského zrkadlovo obrazu zavraždenej dvojice Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale ani táto zvrhlosť nie je v dejinách žiadnou výnimkou. Tejto metóde sa hovorí subverzia a majstrami v nej boli v minulom storočí komunisti a fašisti."

Šimečka sa na začiatku januára najviac obával toho, že nielen vražda novinára, ale aj smrť uctievaného policajného generála by sa mohla stať symbolom a viesť k politickým zmenám:

"Je to síce len teoretický predpoklad, ale ak by sa Matovičova vláda správala rozumne a slušne, Lučanského prípad by nevyvolal také vášne. To neznamená, že opozícii sa podarí vyvolať predčasné voľby, ale mýtus o martýrovi Lučanskom je zlovestný aj bez toho."

Právny zástupca rodiny Lučanských sa nesmie zúčastňovať na práci vyšetrovacej komisie a mainstream ho tvrdo scenzuroval - (video)
"Prečo nie je záujem informovať verejnosť, prečo nie je záujem, aby splnomocnený zástupca rodiny generála Lučanského mal prístup k úkonom vyšetrovacej komisie, zriadenej ministerstvom spravodlivosti?" pýta sa v statuse na sociálnej sieti právny... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík