Odzbrojujúci postoj poslanca Baránika: Lipšic žiadnu previerku nepotrebuje, pretože ho aj tak všetci dobre poznajú!
23 | 01 | 2021 I sefredaktor
Vládna koalícia odmieta, že sa na voľbe Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora dohodla už pri voľbe generálneho prokurátora. OĽaNO vtedy extrémne rýchlo podporilo Maroša Žilinku, hoci kandidátom strany bol pôvodne sudca Juraj Kliment. Dohode nasvedčuje aj to, že Žilinka, hoci má oprávnenie, nenavrhol za špeciálneho prokurátora nikoho, , informuje portál dennikn.sk.


Poslanec a údajný právny expert SaS  Alojz Baránik v tejto súvislosti ohromil výrokom, ktorý presvedčivo ilustruje, či je koalícia na Lipšicovi dohodnutá: "„Verím totiž, že v parlamentných voľbách by ľud mal rozhodovať aj o tom, či budeme mať za špeciálneho prokurátora gaunera alebo Daniela Lipšica, ktorý, mimochodom, žiadnu previerku nepotrebuje, lebo všetci o ňom vedia prakticky všetko."


Jediný kandidát na post špeciálneho prokurátora, ktorý je neprokurátor, je práve Daniel Lipšic. Za špeciálneho prokurátora môže kandidovať len ten, kto má previerku Národného bezpečnostného úradu na prísne tajné. Lipšic previerku nemal a ako neprokurátor nemohol o ňu ani žiadať.


Problém s previerkou a dierou v zákone mu pomohol vyriešiť jeho bývalý kolega a kamarát minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Krajniak požiadal o Lipšicovu previerku ešte v októbri a zakryl to zámerom využiť jeho právne služby na ministerstve. Lipšic aj previerku dostal – jeho preverovanie trvalo dva a pol mesiaca. Je to krátky čas oproti tomu, ako úrad bežne preveruje osoby.


Za špeciálneho prokurátora kandidujú ešte Ján Šanta, Vasiľ Špirko a Peter Kysel. Všetci sú prokurátori úradu špeciálnej prokuratúry, majú previerky a žiadala o ne generálna prokuratúra. Predseda Smeru Robert Fico označil v Sobotných dialógoch Lipšicovu kandidatúru za „krutý žart“ a povedal, že zmyslom jeho života je dostať všetko za výhodných podmienok.