Ďalší šialený nápad šéfa Tesly: Elon Musk chce pod Miami vybudovať gigantickú sieť tunelov
23 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vizionár a šéf Tesly Elon Musk (48) prichádza s ďalším šialeným nápadom. Tentokrát chce pod Miami vybudovať systém tunelov, píše nemecký denník Bild.


Pretože toto pobrežné americké mesto len veľmi ťažko zvláda problémy s dopravou, Musk prišiel so skvelým nápadom – pod Miami bude viesť sieť tunelov. O projekte už hovoril aj s guvernérom Floridy Ronom DeSantisom (42). „Ak bude s tým guvernér, aj starosta súhlasiť, môže sa začať s výstavbou,“ – napísal Musk na Twitteri.


Francis Suarez (43), starosta Miami, je z projektu nadšený. Na Twitteri uviedol: „Chceli by sme byť prototypom mesta pre takýto koncept.“ Podľa CBS sú však isté pochybnosti, či sa vôbec bude dať takáto štruktúra tunelov pod mestom vybudovať. Miami leží totiž len pár metrov nad hladinou mora, v zásade by sa ale projekt mohol zvládnuť.


Systém tunelov má realizovať Muskova spoločnosť „The Boring Company“. Šéf Tesly ju založil ešte v roku 2016. Uviazol raz v dopravnej zápche v Los Angeles. Vtedy dostal nápad, ako sa dajú vyriešiť problémy s dopravou: Stačí vybudovať vysokorýchlostné tunely. Na Twitteri vtedy napísal: „Rozčuľujú ma dopravné zápchy. Založím preto firmu na razenie tunelov a môže sa začať s výstavbou.“


 Spolu s technológiou Hyperloop by sa tak podľa Elona Muska mohli poľahky vyriešiť problémy s dopravou vo veľkých metropolách. Cestujúci by sa v kapsule na elektromagetický pohon prepravovali vysokou rýchlosťou podzemnými rúrami. Rýchlosť kapsule by dosahovala 250 kilometrov za hodinu. V budúcnosti Musk  nevylučuje jej zvýšenie až na 480 kilometrov za hodinu, uzatvárajú noviny Bild.