Tisícom vojakom Národnej gardy chrániacich Kapitol „poďakovali“ ubytovaním v podzemných garážach
22 | 01 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 22/01/2021

Celkovo 5 tisíc príslušníkov Národnej gardy USA. ktorí dohliadali na hladký priebeh inaugurácie prezidenta Bidena, „ubytovali“ v priestoroch viacúrovňového parkoviska s jednou toaletou a dvoma kabínkami. Uviedol Ria.ru.


Polícia amerického Kapitolu sa ospravedlnila členom Národnej gardy USA nasadeným v deň inaugurácie nového prezidenta vo Washingtone. Tí totiž boli odvelení na odpočinok do neďalekej garáže s jednou toaletou. Podľa NBC News ich už ale vpustili späť do zariadení Kapitolu.

Denník Politico totiž informoval, že tisíce vojakov Národnej gardy, ktorí strážili americký Kapitol a prebývali na jeho území, boli nútení prenocovať v neďalekej garáži. Jeden z jej veliteľov uviedol, že jeho jednotka dostala príkaz opustiť Kapitol. Boli nútení presunúť sa pod strechu viacúrovňového parkoviska. „Nové bývanie“ pre 5 tisíc vojakov bolo bez Wi-Fi pripojenia, malo iba jednu zásuvku a jednu toaletu s dvoma kabínkami.

Americká senátorka a veteránka z vojny v Iraku Tammy Duckworth uviedla, že sa vo štvrtok o 22:30 hodine miestneho času kapitolská polícia členom Národnej gardy ospravedlnila. Brigádna generálka Janine Burkhead potvrdila, že vojaci už boli presunutí z garáže späť do zariadení Kapitolu.

Jednotky Národnej gardy boli súrne nasadené do Washingtonu po udalostiach zo 6. januára 2021. Vtedy sa budovy Kongresu nakrátko „zmocnili“ demonštranti. Médiá následne publikovali zábery s členmi gardy oddychujúcimi priamo na podlahách hál Kapitolu.