Chmelár o inaugurácii Bidena: "Po chrbte mi prebehol mráz!"
20 | 01 | 2021 I Michal Filek
Eduard Chmelár píše o novom americkom prezidentovi, ktorého dnes slávnostne inaugurovali. "Za najzaujímavejší moment však považujem záverečnú modlitbu afroamerického kňaza Sylvestra Beamana. V prítomnosti najväčších masových vrahov posledných desaťročí (od Clintona cez Busha až po Obamu) hovoril tento muž o tom, že Spojené štáty budú milovať svojich nepriateľov." Po chrbte mu vraj prebehol mráz. 




"Nechcelo sa mi špeciálne komentovať inauguráciu vodcu upadajúcej veľmoci a prázdne reči okolo toho. Ale bolo tam niekoľko zaujímavých momentov. Mne to tak trochu svojou atmosférou a komorným potleskom pripomenulo scénu z klasickej českej komédie Jáchyme hoď ho do stroje, kde museli opakovať ceremoniál odovzdávania cien automobilových pretekov a víťaza napokon odviedli v kazajke do sanitky," píše Chmelár.



Podľa analytika predovšetkým tento cirkus potvrdil, že Spojené štáty vyznávajú jediné náboženstvo: Ameriku. So všetkým, čo k tomu patrí: vierou, ktorá je v praxi falošná. Považuje za nebezpečné, keď sa nacionalistické vášne sakralizujú do náboženského jazyka o posvätnej pôde, znesvätení chrámu demokracie, a to všetko popretkávané akýmisi zvrátenými bohoslužbami za impérium s potvrdzovaním jeho pravidelnej "obnovy" - podobne ako keď kresťania oslavujú na Veľkú noc každoročné zmŕtvychvstanie Krista.





Joe Biden sa stal 46. prezidentom Spojených štátov amerických
Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Informovala o tom televízia CNN. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | tasr


 

"Za najzaujímavejší moment však považujem záverečnú modlitbu afroamerického kňaza Sylvestra Beamana. V prítomnosti najväčších masových vrahov posledných desaťročí (od Clintona cez Busha až po Obamu) hovoril tento muž o tom, že Spojené štáty budú milovať svojich nepriateľov, že už nepozdvihnú zbraň proti blížnemu a slabšie národy sa už nebudú báť ich sily. Ťažko povedať, či je tento reverend blúznivý idealista alebo dôvtipný vtipkár. Obávam sa (keďže je to Bidenov priateľ), že skôr to prvé."




Ale toto bolo vraj naozaj dobré. Hoci lepšia bola, podľa Chmelára, záverečná reč Sachu Barona Cohena o demokracii z komédie Diktátor.





"Výživné bolo najmä sledovať tváre prítomných. Zaregistroval som nadšené statusy našich „progresívnych“ politikov, že vraj „v tejto chvíli zvíťazila demokracia“ (sic!), ako aj pohotovosť pani prezidentky, ktorej v tomto prípade trvalo len niekoľko minút, aby odoslala blahoprajný telegram... Nuž, ja vám neviem, priatelia, a ospravedlňujem sa všetkým, ktorí chcú byť v tejto chvíli nadšení a dojatí. Ale sledujúc nástup Bidena, ktorý si do vlády berie tých najmilitantnejších predstaviteľov Demokratickej strany, ako sľubuje svojim spojencom „Znovu vás zapojíme do diania vo svete!“ – poviem vám, že to, čo mi prebehlo po chrbte, nebola vlna eufórie, ale mráz..."


 

 

Trump omilostil desiatky ľudí vrátane svojho exporadcu Bannona
Dosluhujúci americký prezident Donald Trump sa na záver svojho pôsobenia v úrade rozhodol udeliť milosť alebo zmierniť trest takmer 150 ľuďom vrátane svojho bývalého poradcu Stevea Bannona. Informovali o tom v stredu agentúry AP a AFP. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | tasr